Snöskadat virke från förra vintern finns ännu kvar i skogen

Virke som skadades av den tunga snön förra vintern ligger fortfarande kvar i skogen i stora delar av Kajanaland och Norra Karelen med risk för följdskador. Ungefär hälften av de förstörda träden blev kvar över sommaren.

Pilbåge ska tillåtas vid älgjakt

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett utkast till ändring av jaktförordningen. Enligt de ändringar som föreslås börja gälla i april är det i fortsättningen möjligt att använda jaktbåge vid älgjakt. Vid vildsvinsjakt blir det möjligt att använda levandefångstfällor eller motsvarande vapen och vid hjortdjursjakt hundar med högre mankhöjd.

SLC - Deklarationsdags
Deklarationsråd 2018

LF bjuder på råd och tips inför deklarationsdags.

SLC - Skogsbrukets Deklaration
Skogsbrukets deklaration

Råd och exempel för skogsbrukets deklaration.

SLC - Lpx 122659
Skatteaktuellt

Aktuella frågor inom beskattningen.

ÅPF pressar på för högre virkespriser

ÅPF pressar nu på för högre virkespriser åt skogsägarna.

SLC - Ossb7
Fortsatt stort intresse för ”Oss bönder emellan”

I år satsar ÖSP på att förbättra jordbrukets image genom effektivare kommunikation utåt. Ett steg i rätt riktning med tanke på att de gröna näringarna ofta utpekas som klimatbovar, konstaterade Mats Nylund på ”Oss bönder emellan” i Närpes.

SLC - Dsc 0136
Nytt projekt startar inom viltsektorn

Novia tillsammans med många samarbetspartner har beviljats finansiering för projektet Välmående av vilt.

Aktuella kurser och studier inom Novia

Aktuellt inom naturbruksområdet vid yrkeshögskolan Novia.

SLC - Dsc07734
Utökad åländsk maskinpark röjer upp i stormskadade skogar

I Alfrida-stormens spår utökar de åländska skogsentreprenörerna sin maskinpark med tre maskiner. I dagarna kan det också bli klart att en eller två maskiner från Baltikum kommer till Åland för att hjälpa till att få bort stormfällen ur de åländska skogarna.

SLC - Img 5340
Dikning behövs för både skörd och miljö

Dikningar och underhåll av dikena släpar efter. Vi har en iståndsättningsskuld som dessutom accelererar i och med den pågående klimatförändringen. Det är illa för jordbruket men också för miljön, när diken slammar igen. Det leder till översvämningar av åkrarna vid kraftig nederbörd och till att näringsämnen rinner bort från åkern och ut i vattendragen. Det här var diskussionsämne på SLC Nylands träff hos miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) i början av veckan.

SLC - Img 4618
Tre rensningsprojekt i Närpes

I Närpes rensades Kalax bäcken med bigrenar samt Storträskbäcken och Skrifvarsbäcken under 2018 för att möjliggöra ett fortsatt jord- och skogsbruk. Bäckarna rensades som skilda bolag och berörde många markägare, säger Stefan Engman i Tjärlax och Kalax och Robert Kuuttinen i Bäckby och Kent Lönnqvist i Kåtnäs tillsammans med Marcus Gjäls från Pro Agria Lantbrukssällskapet.