Nya naturskyddsområden inrättas i Nyland

Miljöministeriet ber nu om utlåtanden kring ett utkast till förordningar som berör cirka 100 naturskyddsområden som ska inrättas på statsägd mark i Nyland.

Två nya digitaliseringsprojekt inom skogssektorn

I budgeten för i år ingår ett produktivitetsanslag som jord- och skogsbruksministeriet använt för att starta två nya digitaliseringsprojekt: digitaliserade rekommendationer för skogsvård och en moderniserad och reviderad programvara för skogsbruksplaneringen (MELA) som baserar sig på öppen källkod.

Kurs för röjning av åländska stormskogar

Landskapsregeringen har gett Ålands yrkesgymnasium uppdraget att i samarbete med Ålands skogsvårdsförening ordna en kurs om avverkning i stormskadad skog.

SLC - Dsc 6995
Nils Torvalds tog emot lantbruksjournalisternas pris

Lantbruksjournalisternas förening Maataloustoimittajat belönade på en tillställning i Helsingfors 28 januari Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) med informationspriset ”Tiedonjyvä 2018”. Nils Torvalds får priset för sin förtjänstfulla insats för att klargöra skogarnas betydelse som kolsänka i Bryssel i förhandlingarna om den så kallade LULUCF-förordningen.

Trafikanterna kan berätta om skogsvägarnas skick med ny app

Finlands skogscentral och företaget Roads ML har utvecklat en mobilapp där vem som helst kan bidra med information om skogsvägarnas skick. Appen Metsään Tie kan laddas ner gratis på Android-telefoner från appbutiken.

SLC - Dsc07900
Jobbar i skogen dag och natt för att städa upp efter Alfrida

Nu jobbar åländska skogsentreprenörer för högvarv och i dubbla skift för att rädda vad som räddas kan efter stormkatastrofen Alfrida.

Valio donerar 25.000 euro till Yrkeshögskolan Novia

Valio donerar till 25.000 euro till Yrkeshögskolan Novias medelinsamlingskampanj Stöd framtidens kunskap. Donationen riktar sig till området naturbruk och miljö.

SLC - Dsc 1044
Digitalisering och livslångt lärande framtidens melodi

Yrkesakademin i Österbotten fyller jämna år i år. I samband med ett 10-årsseminarium blickades det i en paneldebatt framåt mot kommande utbildningsmässiga utmaningar och arbetsmarknadens kompetensbehov i en snabbt föränderlig omvärld.

SLC - Alg
Debatt: Jakt på klövvilt

Bjarne Andersson svarar på Jonas Malmstens inlägg ”Stora och livskraftiga älgar är målet” i LF nr 2/2019.

SLC - Dsc07809
En miljon kubikmeter skadat i de åländska skogarna

Vid skogsbranschens välbesökta informationsmöte i kongresscentret Alandica i Mariehamn förra torsdagen konstaterade Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman att stormen Alfrida/Aapeli kan ha vållat skador för en miljon kubikmeter i de åländska skogarna.

SLC - Svfkontor4
SVF Österbotten stänger kontor i Pörtom och Övermark

Förra veckans måndag beslöt Skogsvårdsföreningen Österbottens styrelse att stänga kontoren i Pörtom och Övermark. Fullmäktigeledamoten Thomas Ekman är kritisk till beslutet. Vi har inte haft några påverkningsmöjligheter, säger han.

SLC - 0339894357417 Max
Sverige får ny landsbygdsminister

Socialdemokraten Jennie Nilsson blir ny landsbygdsminister i Sverige efter partikamraten Sven-Erik Bucht.