Osterbottenstorm 3 Webben
Mest stormskador inom Skogsvårdsföreningen Österbottens område har förekommit mellan Kvevlax i Korsholm och Näsby i Närpes. En positiv sak är att skogsägarna har börjat försäkra sina skogar mera efter stormen Aapel, berättar Johan Nynäs.
Skogsbruk Tema

Stormskador sysselsätter
också i Österbotten

Stormskadorna efter nyårsstormen Aapel är omfattande i vissa regioner. Enligt skogsvårdsinstruktör Johan Nynäs vid Österbottens skogsvårdsförening har hela gamla Korsnäs och Töjby i Närpes drabbats av nyårsstormen med varierande mått. Skogsskador förekommer över hela skogsarealen i området, som omfattar cirka 25.000 hektar.

Redan före stormen blev det köpstopp på stockvirke medan massaved och energived har haft god åtgång. Efter stormen har det kommit in många anmälningar om vindfällen av skogsägarna.

Inom skogsvårdsföreningen jobbar man kontinuerligt med att reda upp vindfällena vartefter som skogsägarna anmäler om skogsskador.

– Tillsammans med kollegan Jens Helenelund har vi lagt upp ett fungerande koncept för avverkningar av vindfällen och skogsvårdsarbeten. Arbetet med stormskadorna håller på ännu, berättar Johan Nynäs.

– Där det finns många vindfällen sågar man först loss dem från stubbarna så att avverkningsmaskinerna kan arbeta upp stammarna. Skador förekommer i alla bestånd, såväl i ungskog som gammal skog. Speciellt i gallrade bestånd och vid kalytor märks det mera av stormskadorna, säger Nynäs vidare.

Enligt honom är höga stubbar ett dilemma då värdefullt virke förloras och blir kvar i skogen. Ett annat bekymmer är spjälkningsskador som förekommer i virket. De träd som har fallit omkull är brutna eller omkullblåsta med rotvältor.

Även egen skog drabbad

På Harvungön har skogen drabbats hårt av Aapel. Skogen gallrades i fjol i samband med ett större skogsvårdsprojekt med öns skogsägare och skogsvårdsföreningen. Nu måste man även avverka vindfällen förutom att gallringsarbetet och skogsdikningen skall göras klara i år.

– Min fru och jag har också drabbats av stormens framfart. För vår del föll cirka 600 kubikmeter virke omkull på ett skogsskifte så det blev att förnyelseavverka en figur på ungefär 1,5 hektar. Vi har lämnat in en försäkringsanmälan om stormskadorna och virkesmängden och väntar nu på ett besked om försäkringsbelopp, berättar Johan Nynäs.

Även andra skogsägare i Korsnäs har har varit tvungna att förnyelseavverka stormskadade skogar. Stormskadorna varierar i omfattning från skogsägare till skogsägare. Enligt Nynäs har man därför försökt att samordna. Flera skogsägares skogar på ett område har åtgärdats samtidigt som andra skogsvårdsåtgärder, såsom gallringar, har genomförts på samma gång som avverkningarna av vindfällen.

Osterbottenstorm 2 A Webben
Vid stora mängder vindfällen ökar riskerna för skadeinsekter i skogen och på virket. De mest märkbara skadeinsekterna är märgborrar och granbarkborrar. Även i skogarna ute på öar och holmar som på Harvungön i Korsnäs skärgård förekommer det en hel del vindfällen.

Utmaningar

– För entreprenörerna som utför avverkningarna har det varit utmanande att arbeta med vindfällena eftersom det är svårare och går långsammare. Dessutom är det sämre ekonomi i att avverka vindfällen än i gallringar eller förnyelseavverkningar, förklarar Johan Nynäs.

– Risker för skadeinsekter finns alltid men inom skogsvårdsföreningen jobbar vi ständigt med att avverka vindfällen eftersom skogslagen säger att betydande mängder av stormskadat virke skall avverkas och tas bort från skogen. Vid stora mängder vindfällen ökar riskerna för skadeinsekter i skogen och på virke.

Enligt Nynäs rekommenderas att avverkat virke täcks över i fall det behöver lagras en längre tid. Många självverksamma skogsägare börjar ha sina vindfällen uppredda i skogarna. Skogsvårdsföreningen utför avverkningar av vindfällen efterhand som skogsägarna behöver hjälp.