SLC - Julgran Sjalvplock 04
”Folk uppskattar inhemska julgranar”

Tre generationer på julgransuppköp. Hade Kåre Pihlström ordnat det årliga självplocket av julgranar bara en dag senare hade marken varit vintrigt vit, men kommersen var det inget fel på trots att snön saknades ännu i söndags.

Julgranstraditionen förändras i sakta mak

Fler än vartannat hem i Finland skaffar en julgran. En inhemsk gran är alltjämt det populäraste alternativet, men på senare år har det också skett förändringar i traditionerna.

Stormfällda träd blir julgranar i Italien

I slutet av oktober förstördes 14 miljoner träd i nordöstra Italien. Nu organiserar böndernas och skogsbrukarnas organisationer försäljning av julgranar, som kommer från de fällda träden.

SLC - Vindskyddlogo
Från mitt vindskydd: Jakt på klövvilt

Jaktens uppgift är att reglera klövviltstammarna så att de är i balans utgående från biotop och tillgång på naturligt foder. Nu börjar dock situationen bli ohållbar för många jaktlag på grund av besynnerliga rekommendationer gällande avskjutningen. Älgar som ska skjutas i en viss ordningsföljd och taggbegränsningar ställer till det, anser Bjarne Andersson.

SLC - Noviadonation
SLC donerar 150.000 euro till Novia

Styrelsen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har beslutat att ge en donation till Yrkeshögskolan Novia på totalt 150.000 euro. Donationen riktas till naturbruksområdet. Finska staten kommer att ge en motfinansiering till donationen.

SLC - 32459614848 1Cce6468A0 O
Klimatmötet enades om gemensamma regler

Efter nästan två veckors manglingar i Katowice nådde företrädare för nästan tvåhundra länder till slut enighet om gemensamma regler som föreskriver hur klimatavtalet från Paris ska omsättas. Klimatmötets ordförande Michal Kurtyka kunde med ett dygns försening klubba av de gemensamma reglerna.

Nylund nöjd med att Viexpo får mer resurser

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) är nöjd över att det österbottniska andelslaget Viexpo beviljas 170.000 euro i tilläggsfinansiering av riksdagens finansutskott.

Nylander och Adlercreutz: Vi måste sluta försvåra träbyggande

Riksdagsledamöterna Mikaela Nylander (SFP) och Anders Adlercreutz(SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål som gäller brandbestämmelserna i trähöghus. Bakgrunden till spörsmålet är det dubbla brandskyddskravet som idag orsakar extra kostnader för trähöghusbyggande på cirka 100 euro per kvadratmeter.

Bästa handelslagen i Finland

Analytikerteamet i Osuustoiminta-lehti har gjort företagsanalyser som berör de mest centrala företagen inom kooperationen. KPO och PKO är i topp redan fjärde året i rad.

SLC - Bjarnes Bok
Bjarnes skogsliv i bokform

Nu har Bjarne Andersson kommit ut med sin andra bok, den heter ”Skogsliv”. Bjarne Andersson passade vid utgivningen i Borgå på att tacka sin familj som har hjälpt till med layout och korrekturläsning av Skogsliv.

SLC - Mangstrom
Ole Mangström 04.12.1917-28.11.2018

Kristel Nybondas LAF:s blivande verkställande direktör

Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF har valt sakkunnig JM Kristel Nybondas, 50, till ny verkställande direktör. Hon påbörjar sin nya tjänst i september 2019. Förbundets nuvarande verkställande direktör Veli-Matti Rekola går samtidigt i pension.