Klassfaddrar 1 Webben
YA:s skogsmaskinförarlinje och Metsä Group i Vasa knyter fastare band i höst genom att ta i bruk ett nytt faddersystem som riktar sig till första årets studerande på linjen. Till vänster ses YA-handledaren Henrik Östman och Metsä Group-distriktschefen Thomas Sundqvist.
Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Metsä Group klassfadder
åt blivande skogsmaskinsförare

Metsä Group och Yrkesakademin i Gamla Vasa förstärker sitt samarbete i höst genom att ta i bruk ett klassfaddersystem. Systemet riktar sig till första årets studerande på skogsmaskinförarlinjen.
– Målet är att kunna stärka förarnas band till skogsbranschen, säger distriktschef Thomas Sundqvist på Metsä Group i Vasa.

Enligt aktuella prognoser kan det börja råda brist på kompetenta skogsmaskinförare i landet i framtiden. Detta negativa framtidsscenario försöker Metsä Group och Yrkesakademin förebygga genom att ta i bruk ett klassfaddersystem. Avsikten är att skapa ett funktionellt win-win-system som gagnar skogsbranschen, läroanstalten och inte minst studerandena.

– Det är fråga om ett fördjupat samarbete mellan utbildningen och näringslivet. Detta är också helt i enlighet med den nuvarande lagstiftningen gällande yrkesutbildningen, konstaterar YA-studiehandlaren Henrik Östman med tillfredsställelse.

– I höst har tolv nya studerande inlett studier på vår skogsmaskinförarlinje. Åldersmässigt är studerandena 16-37 år gamla. Tillströmningen till den här linjen har överlag varit jämn, säger Östman.

Vad innebär då det aviserade klassfadersystemet i praktiken?

Metsä Group vill framför allt stöda att rekryteringen av kunniga skogsmaskinförare till skogsbranschen kan ske tillräckligt smidigt också framöver. Att bygga bättre broar mellan entreprenörer och studerande är ett av de centrala målen med det nya fadderskapet. Likaså att stöda och effektivera studerandenas erhållande av praktikplatser på fältet.

Att besöka skogsarbetsplatser samt att ha möjlighet att bekanta sig med och åka med en stockbil under en arbetsdag är andra exempel på vad som kan ingå i samarbetet.

– Under det innevarande läsåret kommer vi att arrangera 3-4 träffar. Det handlar om presentationer, fältbesök och fokusering på vilka faktorer som inverkar på avverkningen. Vi planerar därtill besök vid några av våra fabriker, säger Thomas Sundqvist, som är chef för Metsä Groups Vasadistrikt.

Viktigt att skogsmaskinförarna stannar kvar i branschen

Förutom om det aktuella fadderskapet berättade Thomas Sundqvist allmänt om Metsä Groups verksamhet i samband med ett introduktionstillfälle för ettorna på skogsmaskinförarlinjen på YA den 19 september. Den nya bioproduktfabriken i Äänekoski presenterades också.

– Via det här faddersystemet försöker vi primärt uppmuntra de blivande förarna att stanna kvar i skogsbranschen. En del skogsmaskinförare har haft en tendens att byta bana efter att ha jobbat ett tag i skogsvärlden. Sedan tidigare har vi haft ett motsvarande samarbete med 4-5 skolor i landet och erfarenheterna har överlag varit positiva. Förutom YA inleder vi i höst faddersystem med en skogsmaskinförarutbildning i Kuopio, säger Sundqvist.

Att vara skogsmaskinförare idag är tveklöst ett självständigt, ansvarsfullt och mångsidigt arbete.

– Föraren ska kunna gallra, hugga och vara kapabel att skaffa virke av hög kvalitet. Eftersom tekniken i hög grad är datoriserad gäller det att vara allmänt datakunnig. Att kunna skruva och göra reperationsarbeten är likaså ett krav. Att ta hänsyn till naturen är viktigt i sammanhanget och eftersom man har att göra med skogsägare är en viss grad av social kompetens också nödvändigt, säger Thomas Sundqvist.

Klassfaddrar 2 Webben
Korsholmsborna Jesper Pada (till vänster) och William Lång har inlett studier på skogsmaskinförarlinjen i höst. Via faddersystemet hoppas de få goda insikter i arbetslivet på ett smidigt sätt.

Efterfråga på kartongmaterial samt mjuk- och matlagningspapper

Trots att förändringar och utmaningar inte saknas är Thomas Sundqvist mån om att beteckna skogsbranschens framtidsutsikter som övervägande ljusa.

– I takt med att folk läser tidningar på internet har efterfrågan på tryckpapper minskat påtagligt. I gengäld har efterfrågan på kartongpapper ökat. Användningen av kartongmaterial har fått ett betydande uppsving inte minst på grund av den tilltagande näthandeln över hela världen.

Även behovet av mjuk- och matlagningspapper är stigande. Trenden är också att plast kommer att ersättas med träfiberbaserade produkter, vilket innebär att det behövs mera träfibermaterial i fortsättningen.

Metsä Groups bolag Metsä Forest avverkar nationellt sett skog på 500 hektar dagligen. Det handlar om en volym på 60.000 kubik, vilket motsvarar tusen stockbilar.

– Överlag avverkas cirka 60-70 procent av den årliga tillväxten i landet. Avverkningen kunde rentav öka lite grand utan risk för att skogen tar slut, säger Sundqvist.

Metsä Group i Vasa med 21 anställda på lönelistan har idag kontrakt med 80-90 entreprenörer och chaufförer i verksamhetsområdet.

– Det handlar totalt om ett hundratal arbetsplatser i Vasa-distriktet. Skogsbranschen är och förblir en viktig arbetsgivare i Finland och speciellt på landsbygden, säger Sundqvist.

Hoppas öka sina kunskaper om arbetslivet

William Lång från Helsingby och Jesper Pada från Köklot studerar första året på skogsmaskinförarlinjen i Gamla Vasa. De båda killarna hoppas att det nya faddersystemet i Metsä Groups regi medför att de på smidigt vis kan öka sina kunskaper om det praktiska arbetslivet.

– Hittills har undervisningen på skogsmaskinförarlinjen varit teoribaserad i hög grad. Men vi har också varit ute i skogen en del, säger de.

Varför har ni valt att söka er till skogsmaskinförarutbildningen?

– Jag bestämde mig efter en praoperiod. För min del var studier till antingen skogsmaskinförare eller byggnadsarbetare de alternativ som fanns att välja mellan. En orsak till att jag valde skogsmaskinförarlinjen är att jag har kört grävmaskin tidigare. Min familj har två grävmaskiner hemma, säger William Lång.

– Jag tycker om att visats ute i skogen och naturen. Tidigare har jag kört traktor, säger Jesper Pada.