SLC - Marknader 01
Skördemarknader varje vecka i sydväst

Konsumenter av närproducerat hittar en sådan marknad i sydvästra Finland fyra veckoslut i rad – om man räknar med Åland. Nu är det dags för också de sista producenterna som vill vara med på marknaderna att anmäla sig.

SLC - Kop Av Bonden
Köp av bonden!-dagen 15.9: Håll öppen gård och sälj produkter från gården

Den 15 september hålls den nationella Köp av bonden!-dagen för tredje gången. SLC uppmuntrar medlemmarna att i mån av möjlighet delta i dagsevenemanget och hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - Virkesimport
Virkesimport

Ledare: Glyfosatanvändningen åter aktuell

Den 46-åriga skolvaktmästaren Dewayne Johnson har lymfkörtelcancer i slutstadiet. En domstol i San Francisco har av den orsaken dömt Monsantokoncernen att betala ett belopp motsvarande 253 miljoner euro i skadestånd.

Brett stöd för krispaket till jordbruket

Ett krispaket till jordbruket har ett väldigt brett stöd från de politiska partierna och även från fackförbunden. Det konstaterade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) på en förhandling i går på förmiddagen mellan producentorganisationerna och ministeriet.

Mera krishjälp från EU onödig enligt Phil Hogan

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ser inte ett behov av ytterligare EU-stöd eller -ersättning till bönderna i Norden och de baltiska länderna, som drabbats av årets extrema torka. Det svarar kommissionären på den vädjan som de nordiska och baltiska bondeorganisationerna riktade till honom och till generaldirektören för DG Agri Jerzy Bogdan Pleva i juni.

SLC - Nbc
Det mesta av Norden har drabbats av svår torka

Det är inte bara Finland som har lidit av torkan. Det framgick med all tydlighet då de nordiska bondeorganisationernas centralråd sammanträdde på presidiemöte förra veckan i Århus, Danmark.

Norge importerar 30.000 rundbalar från Island

Norska Felleskjøpet samt mejerikoncernen Tine och den bondeägda slakterikoncernen Nortura har gemensamt gått in för att importera 30.000 rundbalar med grovfoder från Island till de norska bönderna.

SLC - Nbcunga
Torkan kan få långvariga följder för unga jordbrukare

De unga jordbrukarna framförde sina överväganden kring torkans långsiktiga konsekvenser för jordbruksnäringen på NBC:s presidiemöte.

Australiens farmare får miljardpaket mot torkan

Australiens regering har beviljat ett stödpaket på 1,8 miljarder australiensiska dollar, motsvarande 1,15 miljoner euro, till farmare som lider av torkan. Det är det andra paketet som regeringen delar ut.

Ny aktör röjer upp inom Danmarks grisavel

Danmark har fått en ny aktör inom grisaveln.

Problem med Dicamba ökar pressen på Monsanto

I USA sväller Dicamba-affären ut. Monsantos glyfosatersättande ogräsmedel Dicamba är beryktat för att blåsa över till grannen och skada angränsande odlingar och grödor. Två ledande utsädesföretag kräver att myndigheterna stoppar försäljningen av Dicamba.