SLC - Inga1 Okt2018
Ekobonde: ”Få kommuner är så jordbrukarvänliga som Ingå”

– Vi jordbrukare blir extremt väl omhändertagna i Ingå. Det säger ekobonden Christian Nyholm från gården Nordanskog i norra Ingå. Han berömmer kommunens framåtanda och den starka andan av samarbete som råder mellan de lokala företagarna.

SLC - 27021134 2054825817877507 6599876615133418436 O
Bornholm ska snart avskaffa allt sitt avfall

Bornholm i södra Östersjön ska bli världens första industrisamhälle utan avfall. Inom tretton år ska allt avfall återanvändas eller återvinnas. Så lyder det kommunala avfallsbolaget Bofas ambitiösa plan.

SLC - Dsc 1032
Anette Stenman ny spannmålsodlare i Tjärlax

Vid årsskiftet tog Anette Stenman officiellt över det jordbruk som pappan Göran Stenman har drivit sedan 1987. Den 23-åriga Övermalaxbon ska profilera sig som spannmålsproducent med havre som huvudsaklig gröda.

SLC - Dsc 1246
Inget inhemskt socker utan finländska sockerbetsodlare

SLC, MTK och företaget Sucros har nu inlett en charmoffensiv för att få fler jordbrukare att odla sockerbetor. Sucros, som äger fabriken i Säkylä, hoppas kunna öka produktionen med nästan det dubbla, åtminstone jämfört med senaste år.

SLC - Betor3
De välkomnar nya sockerbetsodlare i Österbotten

Sockerbetsodlarna Fredrik Ström (till vänster) och Stefan Saaristo välkomnar nya österbottniska odlare som vill ta sig an utmaningen att odla växten ifråga. Behovet av nya odlare är stort, säger de.

I marginalen: Från miljöbov till hjälte

Vi jordbrukare har länge ansetts vara orsaken till många miljöproblem. Mycket har gjorts fel och mycket görs fortfarande fel. Nu har vi vår chans att ändra på det, påpekar Christer Jägerskiöld, vice ordförande för SLC Åboland.

SLC - Maveka 1 1
Åkerns grundsaker i skick med projekthjälp

​MAVEKA-projektet i Egentliga Finland inleddes i fjol och fortsätter i två år till. Projektet fokuserar på åkerns vattenhushållning, kolbindning och förbättring av markens bördighet samt effektiverad användning av stallgödsel och återvinningsgödsel.

Förbundsrundan februari

Information från medlemsförbunden.

SLC - Polen
Polen

Ledarstick: HKScan står inför en dunderkur

HKScans nya verkställande direktör Tero Hemmilä är rak på sak i sin kommentar om koncernens bokslut för i fjol. Han presenterade bokslutet i onsdags. Hela fjolårets resultat var en besvikelse, skriver han i sin sin egen kommentar. Koncernens strategi har inte förbättrat lönsamheten enligt målsättningarna och nu måste den negativa utvecklingen vända.

​​Ledare: Växtskyddsexamen via internet?​

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes övergår till ett elektroniskt tentamenssystem kunde man läsa nyligen i ett meddelande från verket. Det gäller i första hand sprängmedelssektorn, där Tukes har ordnat behörighetsprov och tentamina i över tjugo år. I höstas genomförde i alla fall Tapio Palvelut Oy i samarbete med Tukes, Maskinföretagarnas förbund, föreningen Skogsindustrin, jord- och skogsbruksministeriet samt föreningen Metsäkoulutus ett pilotprojekt med tentamen via internet för växtskyddsexamen i skogsvård. Också möjligheten att genomföra växtskyddsexamen via internet kommer också allt närmare.

SLC - Karhinen
Karhinens rapport är förankrad både bland producenter och konsumenter

Det finns ett brett deltagande bakom den här rapporten, sade utredningsmannen Reijo Karhinen, när han presenterade rapporten om jordbrukets lönsamhet under torsdagen på en presskonferens lite före middagstid. ​Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä tog emot rapporten.