Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Första träffen om välmående
av vilt hålls i Loimaa

Inom projektet ”Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt” ordnas den första gemensamma träffen 21 november, det vill säga på torsdag, för de jaktföreningar som valts ut för att delta som piloter.

Träffen är på lantbruksmuseet Sarka i Loimaa klockan 17.00-20.00. Projektets målsättning är bland annat att utarbeta modeller för jaktföreningar och jaktsällskap att utveckla verksamheten och förbättra ekonomin samt att minimera skadorna som de stora vitsvanshjortstammarna förorsakar på vissa områden.

Till målsättningen hör också att öppna möjligheter för nya koncept för markägare och företagare samt eventuellt att öka tillgången på viltkött. Vidare strävar projektet efter att förbättra kunskapen hos jägare, yrkesfolk inom köttbranschen samt allmänheten gällande kötthantering, vidareförädling, hygienkrav och kännedom om livsmedelsbranschens krav och möjligheter. Därtill hör också att utveckla ett system med spårbarhet samt en kvalitetskontroll för viltkött.

Inom projektet har även en digital guide med information om bland annat hygienkrav för kötthantering samt terminologin inom hygienlagstiftning utarbetats. Guiden är finskspråkig och finns här.

Under träffen i Loimaa får deltagarna information om bakgrunden till projektet och dess målsättningar, allmänt om vitsvanshjortstammen i området samt om pilotföreningarnas roll. Dessutom presenteras en guide om försäljning av viltkött, ”Riistan lihan myynnin opas”, som utarbetats för att klargöra begrepp och underlätta möjligheterna att få ut viltkött på marknaden. Förutom jägarna är projektets samarbetsparter samt styrgruppsmedlemmar närvarande.

Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt är ett projekt som finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) via landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Projektet genomförs av yrkeshögskolan Novia (Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi), Finlands viltcentral, Brahea-centret vid Åbo universitet och Svenska handelshögskolan Hanken i Helsingfors. Projekttiden är 2,5 år och avslutas 31.7.2021. Projektet leds och koordineras av Gunnel Englund som är projektledare vid Novia.