4 Hpris 1
Kristinestads 4H har ökat insamlingen av säckar mest i hela landet. För det får föreningen ta emot ett pris. Jag vill tacka alla jordbrukare för deras aktivitet, säger verksamhetsledare Victoria Vikstrand.
Jordbruk Livet på landet

Bönderna i Kristinestad
samlar in allt mera säckar

De finländska jordbrukarna är bra på att återvinna säckar. I synnerhet i Kristinestad är de mycket aktiva. På ett år har insamlingen ökat mest i hela landet och därför fick Kristinestads 4H-förening ta emot ett pris i Helsingfors i onsdags.
– Jag vill tacka regionens jordbrukare för det här priset. Det är tack vare deras aktivitet som vi får det här fina priset, Victoria Vikstrand, verksamhetsledare för Kristinestads 4H-förening.

Samarbetet mellan 4H och jordbrukarna i Kristinestad fungerar ypperligt. Det är den traditionella säckinsamlingen ett bevis för. I fjol samlade 4H i Kristinestad mest säckar i hela Svenskfinland och i år har den ökat mest i landet – något som premierades med ett pris i Helsingfors i onsdags.

– Det är klart att det känns bra att insamlingen har ökat mest i hela landet på ett år och att vi får ett pris för det. Säckinsamlingen är en mycket viktig verksamhet för vår förenings ekonomi för vi får pengar utifrån den vikt som insamlas, förklarar Vikstrand.

Orsakerna till att säckinsamlingen ökat i Kristinestad är flera. Vikstrand lyfter fram det faktum att många jordbrukare i regionen själva varit med i 4H som unga och känner till verksamheten. En annan viktig faktor är att platserna för säckinsamling är tillgängliga och ändamålsenliga.

– De flesta lastar på sina säckar och för dem till insamlingsplatsen i Lålby som är tillräckligt stor för att att rymma dagens stora traktorsläp. Så tillgängligheten är mycket viktig för att jordbrukarna ens ska orka föra dit säckarna. Den platsen är mycket viktig för insamlingen och vi är glada att vi får hyra den kostnadsfritt av staden Kristinestad, förklarar hon.

Satsar på marknadsföring

Men marknadsföring har också dragit sitt strå till stacken.

– I fjol gick vi ut med att vi samlar mest i Svenskfinland och det budskapet har vi spridit på sociala medier och i den lokala tv-kanalen. Jag tror också det har sporrat jordbrukarna här att bli ännu bättre på att återvinna säckar, säger Vikstrand.

Kristinestads 4H har omkring hundra medlemmar. Som exempel ordnas eftermiddagsklubbar i skolorna där man satsar på allt från bakning och matlagning till pyssel.

– Vi har också fokus på motion och utomhusaktiviteter som har kommit allt starkare in i bilden på senare år.

Föreningen ifråga sporrar också yngre barn till uppgifter kring företagande inom ramen för ”Min 4H-uppgift”.

– På sommarlovet ska medlemmar under 10 år utföra olika sysslor hemma på minst 10 timmar och de äldre barnen ska ha minst 20 timmar. Det kan vara allt från hushållssysslor till andra uppgifter.

Vikstrand nämner också ”Sydpolen” som är en sorts arbetsförmedling.

– Ungdomarna kan anmäla sig till poolen där kunder tar kontakt och efterfrågar arbetskraft till exempelvis städning eller fönstertvätt och andra uppgifter. När jag får förfrågan förmedlas jobbet vidare till någon som anmält sig.

Däremot faller andra traditionella uppgifter inom 4H bort.

– I dag är det väldigt få som har trädgårdsodlingar. Det är svårt att få barn att odla hemma i dag, men däremot har vi några barn som deltagit i solrostävlingen, säger Vikstrand.

Upplyser om matens ursprung

Ungefär en tredjedel av medlemmarna har anknytning till jordbruket så även här blir avståndet till jordbruket längre.

– Men vi försöker upplysa om matens ursprung och vägen från jord till bord. Så den biten försöker vi betona starkare i dagsläget.

Varför lockar 4H många ungdomar?

– Jag tror vi erbjuder en meningsfull sysselsättning. Dessutom ställer vi inga egentliga prestationskrav och det gör att alla unga kan vara med länge. Man faller inte bort som det kan bli inom idrotten, svarar Vikstrand.

Vilka råd har du till andra föreningar som vill öka insamlingen av säckar? 

– Jag tror det är viktigt att se över platserna för insamling. Tillgängligheten är grunden. En aktiv marknadsföring är också viktigt. Det gäller att vara aktiv på många olika plan, säger hon.

Läs också: SÄCKINSAMLINGSKAMPANJEN REJÄL HANDLING GAV FINT RESULTAT