SLC - Beskogning
Minskad avskogning kan hjälpa Finland nå klimatmål

Markanvändningssektorns klimatmål uppnås bäst genom att man begränsar avskogningen. I klartext innebär det att röjningen av skog för markanvändning upphör, framför allt på torvmarker. Det är också motiverat att öka beskogningen. Det här kommer fram i Naturresursinstitutets färska undersökning, det så kallade MISA-projektet.

SLC - Vilt 3 Webb
Viltet vinner terräng

Viltkött ligger i tiden. Om det vittnar aktuella projekt och kurser och också den stora uppslutningen till evenemanget ”Mellan skottet och tallriken”, som ordnades på Axxell i Karis.

SLC - Skogsbr Vinterd1
Skogen har en central roll i samhällets ökande hållbarhet

Hillevi Eriksson, specialist vid Skogsstyrelsen i Sverige, påpekade på skogsbrukets vinterdagar i Vanda att ett hållbart skogsbruk är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

SLC - Robert Andersson
Robert Andersson är utvecklingschef på Södra Skogsreviret

Robert Andersson är sedan första december 2018 Södra Skogsrevirets utvecklingschef.

6 orsaker att satsa på finländskt skogsbruk

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.

Ledare Karhinens rapport blev väl emottagen

Reijo Karhinen har kartlagt några faktorer, som inverkar på jordbrukets dåliga lönsamhet, och har kommit med förslag om förbättringar. Det är inte alla hans förslag som går att tillämpa direkt, men i stort sett har hans rapport som fick offentlighet förra veckan tagits väl emot också bland jordbrukarna. En allians mellan producenter och konsumenter skulle vara ett bra första steg.

Ledarstick Vart vill Altia?

Utomstående faktorer har inverkat på den ekonomiska utvecklingen under 2018, hävdar den verkställande direktören för Altia Pekka Tennilä i en kommentar om koncernens bokslut. Han påstår att höjda råvarukostnader och en negativ valutautveckling har sänkt Altias resultat. Vi köper den med valutautvecklingen, men tycker det hör till att ett bolag av Altias storlek bör gardera sig inför eventuella prishöjningar på råvarorna efter tre dåliga skördeår i rad.

SLC - Massa
Mässa

SLC - Juha Grohn 1
Atria Finland växer, men råvarukostnaderna drog ner resultatet

Atriakoncernens omsättning 2018 landade på 1.438,5 miljoner euro, vilket innebär att den låg på ungefär samma nivå som året innan. Atria Finlands omsättning överskred för första gången en miljard euro och också vinsten ökade jämfört med året innan.

SLC - Img 6975
Antalet lantgårdar minskade till under 48.000

År 2018 fanns det enligt jordbruks- och trädgårdsföretagsregistrets preliminära resultat cirka 47.700 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland. Minskningen med knappt ettusen jämfört med föregående år var ändå mindre än under tidigare år, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Runkovaurio
Drivningskvaliteten vid gallringar förbättrades ifjol

Det varma och regnfattiga vädret underlättade virkesdrivningen under 2018. Vädrets positiva inverkan märktes också i Skogscentralens granskningar. Drivningskvaliteten vid gallringsavverkningar var bättre än året innan.

SLC - Hortilab
Hortilab firade 20 år och höll öppet hus i Närpes

Filip Högnabba, vd för Hortilab, hade fullt upp i tisdags när laboratoriet i Närpes höll öppet hus med anledning av 20-årsjubiléet.