767 Dbbc5 8888 7442 A851 217 F6122 B0 C0
Finlands jordbruksminister Jari Leppä presenterade på måndagen en ny miljö- och klimatmodell för CAP. Agrarkommissionär Phil Hogan (t.v.) är inte lika entusiastisk. I bakgrunden Finlands informatör Eeva Laavakari. FOTO: EU
Jordbruk EU

Finland vill höja klimatmålen i CAP

I egenskap av EU-ordförandeland vill Finland ytterligare förbättra jordbrukspolitikens miljö- och klimatmål. Jordbruksminister Jari Leppä marknadsförde initiativet på det senaste ministermötet i Bryssel. Ministrarna stöder idén, men kommissionen är skeptisk.

De samlade jordbruksministrarna tog på måndagen för första gången ställning till den finländska modellen. Den går ut på att förena en höjda miljö- och klimatmål med större flexibilitet. Modellen väcker berättigat intresse i medlemsländerna.

Tanken är att reservera en gemensam procentandel på basen av ländernas CAP-medel. Varje land kan välja de verktyg som lämpar sig bäst för de lokala förhållandena. Den gemensamma ambitionsnivån skulle bibehållas utan att pruta på valmöjligheterna.

EU-ministrarna vill emellertid vänta med att fastställa den slutliga procentandelen tills långtidsbudgeten är färdig. Utan ekonomiska ramar går ekvationen inte ihop och förseningen är redan påtaglig. Ett beslut kan väntas tidigast under våren.

En smaklig kompromiss

Flera medlemsländer har tidigare krävt höjda miljö- och klimatmål i nästa CAP. Finansieringen av jordbrukspolitiken måste samtidigt tryggas. De nya reglerna borde dessutom ta hänsyn till de varierande förhållandena i medlemsländerna.

Det förutsätter goda kompromisser. Enligt jordbruksminister Leppä har EU under hösten nått framsteg inom den så kallade gröna arkitekturen. Kommissionens idé att reservera 30 procent av landsbygdsstöden för miljö- och klimatåtgärder går däremot inte hem överallt.

Det finländska förslaget skulle göra proceduren smakligare för länderna med tanke på den strama budgeten. Medlemsländerna som helhet stöder en högre miljö- och klimatambition och största delen ställer sig positiva till idén.

Mindre eniga är länderna om urvalet av de miljö- och klimatvänliga åtgärder som borde beaktas i beräkningarna. En majoritet av de östeuropeiska länderna kräver att direktstöden ska ingå, eftersom de är kopplade till miljökraven.

Modellen skulle ändå tillåta ett stort mått av flexibilitet utan att göra avkall på klimatmålen. Enligt Leppä finns det ännu behöv att utreda detaljer. I det stora hela fick det finländska kompromissförslaget ett positivt mottagande.

Hogan är skeptisk

Den avgående agrarkommissionären Phil Hogan är för sin del skeptisk gentemot det finländska förslaget. Han stöder inte idén med flexibla miljö- och klimatåtgärder i både den första och den andra CAP-pelaren.

Enligt Hogan är risken stor att medlemsländerna ersätter verksamma miljöåtgärder med mindre effektiva regler som urvattnar hela systemet. Så gick det i tiderna med förgröningen, påminde Hogan.

Minister Leppä håller inte med om detta. Han tror inte att det finländska förslaget skulle sänka miljö- och klimatambitionen inom jordbrukspolitiken. Förslaget gör det möjligt att nå minst samma klimatmål som kommissionens åtgärder, hävdar Leppä.