Jordbruk EU

EU nådde enighet
om budgeten för 2020

EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen har efter långa manglingar nått enighet om nästa års EU-budget. Enligt budgetkommissionär Günther Oettinger jämnar budgeten för 2020 också terrängen för en stabilare övergång till nästa långtidsbudget.

Oettinger konstaterar att budgeten för 2020 gynnar kontinuiteten i egenskap av den sista budgeten under den löpande perioden 2014-2020. Budgeten bygger på antagandet att Storbritannien deltar fullt ut i finansieringen för 2020.

Budgeten fokuserar särskilt på tillväxt och konkurrenskraft, klimatåtgärder och andra EU-prioriteringar. Säkerheten och investeringar i arbetsplatser syns också mellan raderna. Budgeten är mer miljöanpassad än tidigare.

De totala åtagandena har fastställts till 168,7 miljarder euro. Det innebär en ökning med 1,5 procent, jämfört med den korrigerade budgeten för 2019. 1,5 miljarder euro finns tillgängliga för oförutsedda behov.

De totala utbetalningarna uppgår till 153,6 miljarder euro, vilket är en ökning med 3,4 procent jämfört med 2019. Enligt Oettinger ska detta garantera att stödmottagare får sina betalningar i tid utan att kraven ackumuleras.

För jordbruket reserveras 57,9 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med 0,9 procent. Därav används 43,38 miljarder euro för direktstöden, marknadsutgifter och medel för landsbygdsprogrammen.

Härnäst ska parlamentet och rådet formellt godkänna överenskommelsen. I rådet ska budgeten klubbas av den 25 november medan rådet fattar sitt definitiva beslut två dagar senare.