Avtal ska effektivisera återvinningen av oljeavfall

Miljöindustrin och -tjänster YTP rf ingick i dag ett Green deal-avtal med Miljöministeriet om utveckling av den riksomfattande oljeavfallshanteringen. Målet är att effektivisera insamlingen av oljeavfall i hela Finland och att öka återvinningen av avfallet.

Konsumenterna litar på inhemskt kött

Konsumenterna litar på inhemskt kött. Hela 82 procent av konsumenterna, eller 2 procent fler än ifjol, litar på att det inhemska köttet är säkert. Tre av fyra litar också på att spårbarheten för finländskt kött är på en god nivå.

Kavli köper upp ”Härkis”

Livsmedelsföretaget Kavli köper upp Verso Food, som på kort tid etablerat sig som marknadsledare i Finland under varumärket Härkis med produkter baserade på bondböna, uppger Kavli i ett pressmeddelande.

Ansökningstiden inledd för åländska skördeskador

Ansökningstiden för att söka den åländska ersättningen på grund av fjolårets skördeskador har nu inletts och pågår till den 22 mars.

Rösta om var nästa Landsbygdsparlament arrangeras

I mars avgörs Landsbygdsparlamentet 2020-platstävlingen i en spännande och intressant final. Platstävlingens jury har av sju förslag valt ut sina tre favoriter, som går vidare till den öppna nätomröstningen: Kurikka (Södra Österbotten), Sydöstra Finland (Villmansstrand, Södra Karelen) och Nurmes (Norra Karelen).

Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur ska skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Syftet med det är att förhindra fågelinfluensainfektioner.

SLC: Hållbart skogsbruk bromsar klimatförändringen och ger välfärd

Inför vårens riksdags- och EU-val lyfter SLC fram fakta om Finlands klimatsmarta, hållbara skogsbruk som ger välfärd till hela landet.

Finländare kan lära sig av europeiska spannmålsandelslag

Finländska spannmålsodlare kunde lära sig mycket av europeiska spannmålsandelslag, framhäver specialforskare Csaba Jansik från Naturresursinstitutet. Enligt Jansik är andelslagen i Europa exportdrivna och framåtblickande, vilket man borde satsa på även i Finland där spannmålsandelslag ännu är ovanliga.

SLC - Lpx 41974
Glyfosatprocesser i USA kan bli rekorddyra för Bayer

För den tyska kemikoncernen Bayer kan förvärvet av Monsanto bli en dyrare affär än väntat. Bayer måste räkna med skadeståndsanspråk från en ständigt växande skara av patienter som hävdar att Monsantos ogräsmedel glyfosat har förstört deras hälsa.

Guider om tvärvillkor och krav på journalföring har publicerats

Livsmedelsverket har publicerat guiden Tvärvillkor 2019 på nätet. Guiden, som ges ut varje år, innehåller de samlade tvärvillkoren.

Anvisning om bekämpning av gnagare har uppdaterats

Anvisningarna om bekämpning av gnagare avsedd för aktörer inom foder- och livsmedelsbranschen har uppdaterats. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har upprättat anvisningen tillsammans med Livsmedelsverket.

Ny fungisid får säljas av BASF

En ny fungisid, Revysol, har fått grönt ljus för försäljning i Europa. Svampmedlet förväntas komma ut på marknaden inom 2019-2020.