Jordbruk Globalt

Fonterra forskar i
kornas metanutsläpp

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra betraktar korna som en nyckel till sänkta metanutsläpp från jordbruket. Ett nytt projekt med namnet ”Kowbucha” ska snart visa hur det går till.

Kowbucha anspelar på den fermenterade tedrycken kombucha som uppges vara fullproppad med bakterier, vitaminer och antioxidanter. Men sedan är det slut på gemensamheterna.

Inom projektet Kowbucha arbetar Fonterras forsknings- och innovationscentrum i Palmerstone North med nya och spännande lösningar för framtidens uthålliga mjölkkulturer.

Utmaningen är att sänka mjölkproduktionens koldioxid- och metanbalanser i en positiv riktning. Målet är att sänka mängden metan som mjölkboskapen släpper ut. Samtidigt ska mjölkgårdarnas CO2-avtryck reduceras.

Enligt Fonterra har de nyazeeländska korna ett väldigt lågt fotavtryck när det gäller växthusgaser. Men konsumenterna kräver ännu bättre balanser. Forskarna ska ta reda på hur lågt detta är möjligt. Mjölkens kvalitet vill ingen tumma på.

I ett pressmeddelande uppger Fonterras forskningschef Mark Piper att Fonterra söker naturliga lösningar. Forskarna går tillbaka till koncernens omfattande, upp till hundra år gamla samlingar av mjölkkulturer, som ska ge de rätta svaren.

Målet är att skapa en ny fermenteringsmetod med namnet KowbuchaTH, som har potential att stänga av tarmbakterier som framkallar metan i kons magar. De första resultaten är lovande.

Piper försäkrar att forskarna inte försöker förändra kons naturliga egenskaper. Något sådant skulle konsumenterna inte acceptera. Processen bygger på en till 100 procent naturlig biologi. Detsamma gäller den producerade mjölken.

Varje innovation måste vara hälsosam för både kor och konsumenter. Varken mjölk eller kött får förändras i negativ riktning. Enligt Piper kan det ännu dröja upp till 18 månader innan man vet mer.

Forskarna är ännu förtegna. Härnäst måste processen optimeras. Men lösningen kan sänka Nya Zeelands utsläpp av växthusgaser med tjugo procent. Praktiska prov pågår redan i samarbete med AgResearch och Pastoral Greenhouse Research Consortium.

Fonterra lägger numera också upp en personlig emissionsprofil för var och en av sina mjölkleverantörer. Profilen är en viktig beståndsdel av en detaljerad miljörapport som sammanställs för varje mjölkgård.

Emissionsprofilen ska göra det lättare för de enskilda producenterna att identifiera detaljer som kan förbättras i gårdens klimat- och miljöbalans. Profilen innehåller bland annat indikatorer för utsläppen av metan- och lustgas per hektar och kilogram mjölk.

Läs också: EU vill sänka metanutsläppen