Holländare prövar 5G inom potatisodling

I Holland skaffar jordbrukare, maskintillverkare och mobilföretag redan sina första erfarenheter av det snabba mobilnätet 5G. Den nya tekniken ska optimera precisionen inom växtskyddet i potatisodlingar.

SLC - Potcert3
Lidls skärpta certifieringskrav ger producenter huvudbry

Den 1 januari år 2022 börjar Lidl kräva mera omfattande certifieringskrav av leverantörer av frukt och grönt. Från odlarhåll ser man med skepticism på de nya kraven, eftersom det medför främst ökade kostnader.

SLC - Akerskylt
SLC: Sätt gärna upp SLC:s åkerskyltar om de är i bra skick

SLC har redan under några somrar påmint trafikanter och konsumenter om den finländska matens ursprung och bondens arbete bakom maten genom SLC:s åkerskyltar.

HKScan minskar sin personal med 183

HKScan minskar antalet anställda med 183. Härav står verksamheten i Sverige för 69 personer.

SLC - Dsc09047
Ålands välbärgade Pro Agria prioriterar utvecklingsprojekt

Efter fjolårets vinst på över 210.000 euro och med en dryg miljon i eget kapital ”firade” Pro Agria Ålands Hushållningssällskap årsmöte den 29 april med utdelning av blommor och bubbelvin samt middag på restaurang för mötets deltagare.

SLC - Vaxtrapport Ncn
Ruskigt väder avbröt vårbruket

Sådden av vårsäd inleddes kring påsk i södra Finland. Vårbruket framskred med fart i uppehållsvädret, men förra veckans kalla väder med regn och snö avbröt vårsådden. Vårbruket är dock i södra Finland till och med två veckor tidigare än i genomsnitt. I landets norra delar framskrider våren enligt normal tidtabell, uppger ProAgria i sin Växtodlingsrapport.

SLC - Dprk 201904 Wfp James Belgrave Img 0023
10 miljoner nordkoreaner svälter efter svår missväxt

Torka, värmeböljor och översvämningar har bidragit till en svår missväxt i Nordkorea. Befolkningen lider av undernäring och till råga på allt har staten sänkt den dagliga livsmedelsransonen. Jordbruket är i miserabelt skick.

Svinpesten torde ha nått Nordkorea

Den afrikanska svinpesten har drabbat delar av Sydostasien inklusive Kina, Vietnam och Kambodja. Nu har smittan också nått Nordkorea, rapporterar den sydkoreanska tidningen Daily NK.

Ersättningarna för 2018 års rovdjursskador betalas ut nästa vecka

Livsmedelsverket betalar från och med 13.5 ut ersättningarna för skador på odling, husdjur, lösöre och ren som orsakats av rovdjur 2018.

Traktorer på vägarna

ÖSP uppmanar alla trafikanter till ömsesidig respekt, samt uppmärksamhet och tålamod.

Eko- och kompensationsersättningarna betalas till gårdarna fr.o.m. 23.5

Jordbrukarna får betalningarna på sina konton från och med 23.5, efter hand som kommunerna och NTM-centralerna godkänner betalningsmaterialen.

SLC - Img 6292
ÅPF och Hushållningssällskapet sågar ny åländsk vattenlag

I ett gemensamt remissyttrande om förslaget till nya vattenlag för Åland är Ålands Producentförbund och Ålands Hushållningssällskap kritiska till växande byråkrati.