Plock i ändringar och stödvillkor 2019

Anlita Råd 2020!

Sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning, Råd 2020, er­bju­der går­dar­na för­mån­li­ga råd­giv­nings­tjäns­ter.

SLC - Vipu 2019
Mindre förändringar i stödansökan för 2019

Landsbygdens Folk har tagit en titt på förändringarna i den samlade stödansökan tillsammans med Esme Manns, inspektör vid Nylands NTM-central.

Viktiga datum i årets stödansökan

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom förbunden har utsett.

SLC - Vipu Karttjanst
Viputjänsten har fått ny kartapplikation

Den för odlarna bekanta Viputjänsten har fått en ny kartapplikation som kommer att användas för första gången under vårens samlade stödansökan.

SLC - Vipu Saneringsgroda 1
Saneringsgröda ger i vissa fall rätt till miljöersättning

Från och med i år kan man få miljöersättning för saneringsgrödor på en basskiftesareal, där man har anmält potatis, sockerbetor eller trädgårdsväxter på friland – utom kummin – något av åren 2015, 2016 eller 2017.

SLC - 55468444 2298541273742001 5808891195656503296 O
Koncentrationen av myndigheter till Livsmedelsverket ger bättre samarbete och digitala tjänster

När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.

SLC - Stod
Stöd

SLC - Img 5915
Skolmat på italienskt vis

Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.

Åländska restauranger vill inte Ålandsmärka sitt kött

Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel. Men de åländska restaurangerna vill inte att Åland ska anges som ett eget ursprungsland.

Ledaren: Knäckfrågor i regeringsbildandet

I tisdags skulle de politiska partierna svara på regeringssonderaren Antti Rinnes frågor. Sedan valkampanjen och valet har Antti Rinnes linje de facto blivit allt mer pragmatisk. I ett tidigare sammanhang antydde han att han ville undvika småpartierna i en kommande regering. Nyligen ansåg han efter de första inofficiella överläggningarna med partiernas representanter att småpartierna borde höras i de ekonomiska frågorna.