EU-länderna beviljade stöd till Irlands nötsektor

Stödet till Irland har motiverats med landets svåra situation i samband med ovissheten om effekterna av en eventuell Brexit.

Förhöjning av stödet för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland

Till de gårdar som fått frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland för 2018 betalas ett tillägg till det redan utbetalda stödet. Förhöjningen är en euro så att det totala stödbeloppet blir 63 euro per djurenhet.

EU har sålt ut allt skummjölkspulver

EU:s interventionslager för skummjölkspulver är nu definitivt tömda.

Peltolohkot.fi tvingades stänga efter livsmedelsverkets nya tolkning

Enligt livsmedelsverkets nya tolkning får åkerskiftesmaterial inte längre lämnas ut för användning som öppna data eller för att annars användas fritt, eftersom materialet innehåller personuppgifter. Det uppger verket i ett pressmeddelande. Det är EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR), som beaktats i den nya tolkningen. Det betyder bland annat att tjänsten peltolohkot.fi inte längre kan användas på samma sätt som förr.

SLC - Mat Fm
Anmäl dig till FM i mathantverk

Yrkeshögskolan i Jyväskylä ordnar FM i Mathantverk den 13-15 september i Jyväskylä. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum.

SLC - Jordgubbar
Ny övervakningsmetod visar varifrån jordgubben kommer

Naturresursinstitutet och Livsmedelsverket har tillsammans utarbetat en analysmetod för att säkerställa den finländska jordgubbens ursprung. Insamlandet av en databas om finländska jordgubbar har krävt många års arbete. Nu är databasen så omfattande att den kan användas för att säkerställa det geografiska ursprunget.

Livsmedelsverket lämnar inte längre ut åkerskiftesmaterial för att användas fritt

Enligt Livsmedelsverkets tolkning får åkerskiftesmaterial inte lämnas ut för användning som öppna data eller för att annars användas fritt, eftersom materialet innehåller personuppgifter. Livsmedelsverket fick i maj 2019 en anmälan om åkerskiftesmaterialet av en privatperson. Verket utredde saken och konstaterade att anmälan var befogad: i tjänsten följde man inte instruktionerna om publicering av materialet.

Säkkinen, Haapaniemi och Kimmo blir minister Leppäs specialmedarbetare

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har utsett Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi och Annukka Kimmo till sina specialmedarbetare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

ASF har redan spridit sig till Laos

Senaste vecka rapporterade den internationella djurhälsoorganisationen OIE att ASF nu också har bekräftats i Laos, nära gränsen till Vietnam.

SLC söker jurist eller juridikstuderande för vikariat

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds jurist kommer att vara tjänstledig från augusti till slutet av år 2019. SLC söker en jurist eller juridikstuderande som vikarie under denna period.

SLC - Yara 1
Yara utvecklar ny försäljningsplattform

Yara introducerar i sommar plattformen YaraCON 24/7. Det handlar om en försäljningsplattform i form av en flyttbar container där kunden kan köpa växtnäringsmedel med hjälp av modern informationshantering och RFID-teknologi.

SLC - Pefc
PEFC-kriterierna revideras

Arbetet med att uppdatera kriterierna för PEFC-skogscertifieringen inleddes med ett konstituerande möte i början av juni där över 60 aktörer från olika sektorer deltog.