Ansökan om jordbrukarstöd har öppnats i Viputjänsten

Från och med 29.4 kan jordbrukarna skicka in sin samlade stödansökan för år 2019.

SLC - Fardagarna 7 A
Uppsving för fårproduktionen

Den inhemska fårproduktionen mår bra och fårgårdarna växer, skriver ProAgria i ett pressmeddelande. Konsumenterna uppskattar den inhemska fåruppfödningen som ses som ansvarsfull.

SLC - Meloidogyne1 Nak
Ökad risk för rotgallnematod på potatis i Finland

I Skåne i Sverige har rotgallnematoden Meloidogyne under de senaste åren konstaterats sprida sig i potatisproduktionen. I Europa har Meloidogyne spp. konstaterats förutom i Sverige också i åtminstone Belgien, Holland, Portugal, Frankrike, Tyskland och Turkiet. Spridningsområdet är sannolikt större, påpekar Livsmedelsverket.

Transportstöd för sockerbeta kan sökas fram till 17.6

Ansökan om transportstöd för sockerbeta för år 2018 har öppnats. Det här ansökningsåret är det första då stödet kan sökas elektroniskt i jordbrukarnas webbtjänst Vipu, meddelar Livsmedelsverket.

Hogan lovar CAP-stöd för skogsplantering

Skogsplantering är bra för biodiversiteten och klimatet, anser agrarkommissionär Phil Hogan. På en skogskonferens i Bryssel lovade Hogan pengar ur CAP-stöden till jordbrukare som planterar en hektar skog.

Utpressarband hotar europeiska matkoncerner

Polisen i flera europeiska länder inklusive Europol spanar efter en liga som försöker pressa pengar av flera stora livsmedelskoncerner. Utpressarna hotar att blanda ett farligt gift i matprodukterna om deras krav inte uppfylls.

Sandra Bergqvist ny ordförande för Sydkustens landskapsförbund

Nyvalda riksdagsledamoten Sandra Bergqvist (Sfp) har valts till ny ordförande för Sydkustens landskapsförbund efter Mikaela Nylander (Sfp) som undanbett sig återval.

Jordbrukare i pensionsåldern blir allt fler

– Antalet jordbrukare som har fyllt 70 år håller på att öka markant. Det verkar som att allt fler fortsätter med gårdsbruket även efter pensionsåldern, säger överaktuarie Jaana Kyyrä från Naturresursinstitutet (Luke).

SLC - Dalsbruks Skola 1
Skolelever tillreder bygdens råvaror

Eleverna vid Dalsbruks skola besökte producenter på Kimitoön, fick med sig råvaror till skolan och tillredde sedan sina råvaror i den husliga ekonomin.

SLC - Klubbars1
Skadedjur på agendan när Husdjursklubben höll årsmöte

Håll tätt, rent och städa undan mat. Så hålls skadedjur borta från mjölkanläggningar. De tipsen gav skadedjursbekämparen Hasse Herler när Österbottens Husdjursklubb höll årsmöte i Jakobstad.

SLC - Dsc 1359
Camion HD 100-combivagn nyhet i Kurikan Hyväkones sortiment

En stabil och kraftig jordvagn med förhöjningskassett. Så kan produktnyheten Camion Combi HD100 beskrivas i korthet enligt försäljaren Stig Nygård på BT Agro och Hyvä Kone.

SLC - Spannmalstorg
Spannmålstorget är böndernas egna digitala marknadsplats

Har du redan bekantat dig med den digitala marknadsplatsen Spannmålstorget, eller det som på finska heter Viljatori? Om inte så är det kanske dags nu.