EU-skyddstullar kan höja priset på gödsel

Copa-Cogeca kritiserar EU-kommissionens planer att införa antidumpingtullar på flytande mineralgödsel. Kommissionen vill hjälpa EU:s gödselindustri, men i slutändan kan det bli EU-producenterna som betalar räkningen.

EU bekämpar ojust världshandel

EU-kommissionen har förbättrat unionens skydd mot ojust handel genom två stora reformer. Åtgärderna ska säkerställa möjligheten för EU:s exportörer att konkurrera på lika villkor. Två tredjedelar av åtgärderna gäller import från Kina.

SLC - Bank
Nyländska markägare fick höra om bank, juridik och ägoreglering

Bankens roll, juridik och ägoregleringar kunde deltagarna i SLC Nylands markägarseminarium i Liljendal nyligen fördjupa sig i. När man tar över gården är det en bra sak att lägga upp en strategi för framtiden, säger Carola Wester-Sundblad som är lantbruksexpert på Aktia. Att skaffa mer mark är kanske inte alltid det övergripande målet men ofta nog.

SLC - Arrende
Överraskningar kan dyka upp på arrendeåkern

– Gör skriftliga arrendeavtal uppmanar SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin på SLC Nylands markägarseminarium.

SLC - Agoreglering 1
Ägoreglering kan minska odlingskostnaderna

Man kan få ner odlingskostnaderna med ägoreglering, det är bland de främsta argumenten framhöll ägoregleringschef Kalle Konttinen från lantmäteriverket på SLC Nylands markägarseminarium i Liljendal nyligen.

SLC - Dsc 1296
Pulverbetningen sjunger på sista versen

I flera år har det varit tal om att betningsmedel i pulverform ska försvinna från marknaden, men nu är det slut på undantagen. Kim Strandberg i Sjundeå är trots allt glad att bli av med dammet från betningspulvret.

SLC - Riksdagsval
Riksdagsval

Ledaren: Så är det dags att rösta

Någon måste föra landsbygdens talan oavsett vilket av regeringsalternativen som förverkligas efter riksdagsvalet. Det är därför vi senast nu måste inse att så många SLC-medlemmar som möjligt bör väljas in i riksdagen. Hur optimistisk man än vill vara så är nämligen ingen av dem säkra.

SLC - Mg 9223 1
Nyländska bönder vill ha besked om satsningar på mat och skog

Jordbrukarna och skogsägarna behöver inför nästa regeringsperiod få klara besked från beslutsfattarna. Det samma gäller verksamhetsförutsättningarna för den kommande EU-programperioden 2021-2027. Det säger SLC Nyland i ett uttalande från förbundets vårmöte i torsdags i Söderkulla.

SLC - Mg 9215 2
Thomas Antas efterlyser mer samarbete mellan gårdarna

Samarbete mellan gårdarna, hårdare eller mjukare ägoregleringar och arrendeavgifterna ner på en vettig nivå är vad SLC Nylands ordförande Thomas Antas efterlyser, när han öppnar det nyländska förbundets årsmöte.

Minskade skyddszoner kring åländska örnbon

Åland har fått en ny förvaltningsplan för havsörn med syftet att inte längre befrämja örnstammens tillväxt.

ÅPF kräver besked om förslaget till ny vattenlag

Ett förslag till ny vattenlag för Åland har nu sänts på remiss till bland andra Ålands Producentförbund, som har många frågor om lagförslaget.