SLC - Spannmalstorg
Spannmålstorget är böndernas egna digitala marknadsplats

Har du redan bekantat dig med den digitala marknadsplatsen Spannmålstorget, eller det som på finska heter Viljatori? Om inte så är det kanske dags nu.

SLC - Rob7
Ny robotanläggning visades upp i Terjärv

När nya anläggningar för mjölkproduktion ordnar öppet hus brukar det komma hundratals besökare. Så var fallet också för två veckor sedan när Victor och Janika Ravald visade upp sin nya anläggning i Terjärv.

SLC - Lpx 102045
Kinesiska svinpesten främjar EU-exporten och grispriserna

Den afrikanska svinpesten är ett problem för Kinas grisproduktion. Den inhemska produktionen har påverkats negativt och måste ersättas av import. Trenden syns redan i de globala grispriserna, också i EU.

Grisutställning i USA ställs in på grund av ASF

Den stora grisutställningen World Pork Show 2019 har inhiberas som en säkerhetsåtgärd med anledning av faran för afrikansk svinpest. Utställningen skulle ha arrangerats i juni i Des Moines, Iowa.

SLC - Regering
Regering

Nu kan de åländska bönderna söka om stöd för foderimport

Det importstöd för foder och halm som Ålands landskapsregering beslutat bevilja på grund av den extrema torkan under fjolårets odlingssäsong kan nu sökas. Stödet beviljas per bal och inköpet ska verifieras med kopia på fakturan från säljaren eller transportfirman. Balarnas mängd skall framgå. Inköpsperioden är 1 juni 2018 – 15 maj 2019.

SLC - Elma1
Djuren blev barnens på riktigt

ELMA-mässan i Mässcentrum i Helsingfors fick i år ett nytt koncept efter fjolårets paus. Nuförtiden ordnas mässan i samband med Barnmässan, vilket betyder att evenemanget allt starkare riktar sig just till barn.

Irland ska exportera mer nötkött till Kina

I Irland ökar oron för Brexit och dess negativa konsekvenser för landets köttexport. Landets nötproducenter hoppas därför på ersättande exportmarknader i Kina.

Ledaren: Krångliga villkor leder till oanvända krispengar

Ålands lagting har beviljat 465.000 euro i arealstöd till åländska jordbrukare som drabbades extremt svårt av förra sommarens torka. Nu har 138 odlare sökt detta krisstöd. Den summa som kan betalas ut till odlarna stannar då på drygt 340.000 euro enligt de kriterier som slogs fast när landskapsregeringen anmälde krisstödet till EU. Därmed kommer alltså cirka 120.000 euro av det stöd som politikerna beviljade att gå odlarnas näsa förbi.

Ledarsticket: Regeringsmedverkan behövs för landsbygden

Riksdagsvalet är över och fastän Niclas Sjöskog inte blev invald kan man väl påstå att resultatet blev lyckat för den finlandssvenska landsbygden. Riksdagen hyser nu tre SLC-medlemmar, valda för Svenska folkpartiet. Det torde åtminstone räcka för att kunna få säte i de viktigaste utskotten för landsbygden.

Farmers market i Helsingfors

ProLocalis ordnar i samarbete med SLC, MTK och Helsingfors stad samt andra partners en fortgående serie evenemang under namnet Helsinki Farmers’ Market. Kick-off blir det inkommande söndag 28.4 mellan klockan 10 och 16 på Skatudden i Wanha Satamas gamla magasin.

SLC - Varbruk 1
Vårbruket kom igång på Jeggars

Aprilsolen gassar från en molnfri himmel och dammet yr över åkern där Rickard Backman är i full gång med vårsådden, som han hoppas ha klar redan innan Valborg.