Jordbruk EU

EU föreslår kollagring
som agrar affärsmodell

Lagring av kol i marken kan bli en lovande affärsmodell för jordbruket. Det anser åtminstone EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans, som nyligen presenterade en ny EU-strategi för klimatanpassning.

Enligt Timmermans måste åtgärderna för klimatanpassning omfatta alla delar av samhället, både inom och utanför EU. Klimatförändringen får omfattande konsekvenser och ska därför bli möjligast heltäckande.

I sin nya anpassningsstrategi aviserar kommissionen finansiella åtgärder för att främja lagring av kol i jorden. EU skulle därmed betala jordbrukarna för att lagra kol. För ändamålet planerar kommissionen en certifiering.

I samband med coronaepidemin har vi sett att otillräckliga förberedelser kan få förödande konsekvenser. Klimatförändringarna förorsakar redan problem både inom och utanför EU-området, varnar Timmermans.

Han konstaterar att ingen kan vaccinera sig mot klimatkrisen. EU ska i stället vidta effektiva förberedelser. Med hjälp av den nya strategin kan Europa snabba på och vidareutveckla anpassningen till de nya förhållandena.

Åtgärderna ska bygga på tillförlitliga uppgifter och verktyg för riskbedömning som är tillgängliga för alla. Det kan gälla familjer som bygger hus, etablerar företag i kustregioner eller jordbrukare som planerar sin sådd.

Kommissionens nya strategi ska ta fram förslag och verktyg som förbättrar kunskapen om klimatanpassning. Därigenom är det möjligt att samla in tillförlitlig data om klimatrelaterade risker och förluster, sade Timmermans.

EU-plattformen Clima-Adapt ska vidareutvecklas. Ett särskilt klimatobservatorium ska inrättas för att bättre kunna spåra, analysera och förebygga klimatförändringens negativa hälsoeffekter.

Timmerman betonade att det brådskar med nya lösningar. Dröjsmålet mellan planering och omsättningen av motåtgärder ska hållas möjligast kort. Den europeiska investeringsbanken ska bidra till finansieringen.

Det går också att skaffa fram pengar ur EU:s strukturfonder och den gemensamma jordbrukspolitiken. Det nya stimulanspaketet bidrar till återuppbyggnaden av ett mer miljövänligt, digitalt och uthålligt EU efter coronakrisen, sade kommissionären.