Ekonu Logo
Jordbruk SLC

Ekotankesmedjan blir
tredelad webbserie

Det blir ett nytt koncept för den traditionella Ekotankesmedjan – i år ordnas den som en tredelad webbserie i mars via Microsoft Teams.

I fjol ställdes den populära ekotankesmedjan tyvärr in på grund av Covid-19 pandemin och i vår måste vi acceptera att pandemiläget inte ännu blivit bättre. Så vi får leva ett tag till med att inte kunna träffas fysiskt.

Därför har nu arrangörerna Projekt EkoNu 3.0 och Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, SLC tagit beslutet att genomföra Ekotankesmedja 2021 via webben. Det blir ett annat upplägg på ekotankesmedjans program, istället för en heldag blir det nu en serie av kortare föreläsningar på ca 2 timmar per dag inklusive diskussion.

Ett mångsidigt program utlovas under huvudtemat ”kolinlagring och regenerativ odling på ekogården” med föreläsare från Finland, Sverige och Kanada. Även aktuellt kring ekomarknaden, stödberedningen och nya ekoförordningen behandlas under dagarna.

Ekotankesmedjans program

Under ekotankesmedjans första dag, måndag 15.3. kl.14.00-16.00 är temat ”Ekoodling i Finland, marknadsutsikter och stödpolitik”. Dagens föreläsare är Anna Schulman, överinspektör Jord- och skogsbruksministeriet, Rikard Korkman, ombudsman SLC och Susann Rännäri, verksamhetsledare Luomuliitto.

Ekotankesmedjans andra dag, onsdag 17.3. kl.10.00-12.00 fokuserar vi på kolinlagring och praktiska erfarenheter från Sverige. Vi har från Sveriges lantbruksuniversitet med oss Thomas Kätterer, professor i systemekologi, som redogör för teorin och potentialen av kolinlagring i jordbruksmark baserat på långliggande försök i bland annat Sverige.

Erfarenheter av kolinlagring i praktiken, exempel Gröna fältet på Slätte gård, kommer projektledare Olle Ryegård för Slätte Ekodag att dela med sig av. Vi avslutar dagen med att höra vad som är på gång i Finland genom Carbon Action Svenskfinland och Anne Antman, projektchef, BSAG.

Ekotankesmedjans sista dag, onsdag 24.3. kl.17.00-19.00 fokuserar vi på verktygen Holistic Management, regenerativ odling och att integrera betesdjur för jordhälsan. Vi har med oss Blain Hjertaas från Saskatchewan, Kanada. Blain är tredje generationens jordbrukare och för ungefär 20 år sedan övergick han från konventionell högteknologisk spannmålsproduktion till holistiska principer med mångsidiga vallar och rotationsbete. Efter att ha sett de positiva förändringarna i gårdens jordbruksmark, utvecklade han en passion för markhälsa och började själv lära ut hur man genom att byta odlingssätt kan hjälpa till att regenerera landskapet.

Fredrik von Limburg Stirum från Koskis ekogård presenterar hur man kan bygga upp djurhållningen och betesstrategin i Finland med hjälp av Holistic Management.

Anmälan om deltagande riktas till micaela.strom@nsl.fi. Mer info i händelsekalendern på www.ekonu.fi.