Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.

Inget genombrott i sikte för Mercosur

EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur har avslutat en ny förhandlingsrunda utan nämnvärda framsteg.

SLC - Img 9911
Naturresursinstitutet räknar om avverkningsmogna skogsarealen

Naturresursinstitutet Luke kollar tidigare beräkningar av slutavverkningsmogna skogar i jämförelseberäkningar av Finlands skogars kolsänka. Det meddelade institutet förra veckan. Beräkningarna har närmast utgått från skogens ålder, vilket ger en större yta med förnyelsemogen skog än vad som uppmättes under den riksomfattande skogstaxeringen 2009-2013.

SLC - Mg 0187
Regeringsförhandlingarna kan komma att dröja

UPPDATERAD MED ANTTI RINNES INFO PÅ KVÄLLEN ONSDAG 22 MAJ.​ För första gången medgav ledaren av regeringsförhandlingarna, socialdemokraten Antti Rinne onsdag morgon på ett tydligt sätt att förhandlingarna om ett regeringsprogram kan komma att dröja. – Det ser ut som om EU-valet gör att partiernas ordförande måste delta i så många valtenter att vi inte hinner behandla alla frågor under den här veckan så som vi hade tänkt från början, sade Antti Rinne på morgonen när han mötte pressen i Ständerhusets aula. Då höll förhandlingsledaren ännu fredagen som mål för ett regeringsprogram.

Driftsavbrott i Vipu 24-26.5

Viputjänsten är ur bruk från fredag till söndag 24-26.5, meddelar Livsmedelsverket.

Flygbilder på webben efter stormen Alfrida

Nu har Ålands landskapsregering på sin kartportal www.kartor.ax lagt upp infraröda flygbilder efter den svåra stormen Alfrida natten till 2 januari 2019.

Robbes Lilla Trädgård fick företagspris

Helsingfors handelskammares företagspris för Östra Nyland gick i år till Robbes Lilla Trädgård Ab från Lappträsk, meddelar handelskammaren i ett pressmeddelande.

Greppa Marknaden ordnar fältvandringar och en teknikträff med Yara 17-19.6

Under fältvandringarna deltar växtodlingsrådgivare från NSL. Vi diskuterar växtskydd samt ogräsbekämpning, samtidigt går vi ut på fältet för att bekanta oss med olika odlingsgrödor som t.ex. spannmål, protein-, oljeväxter.

Mejerinoteringarna föll på senaste GDT

Noteringarna på den nyazeeländska mejeriplattformen Global Dairy Trade föll denna vecka för första gången under innevarande år.

SLC - Dsc09295
Många fosforfällor är ”fullständigt värdelösa”

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström och de lokala markägarna Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson fanns bland deltagarna när landskapsregeringens miljöbyrå i måndags ordnade dikesvandringar i Sund med våtmarksexperten Peter Feuerbach från Sverige.

SLC - Cgr Mobilisation 1
Franska betodlare vill köpa hotade sockerbruk

De franska sockerbetsodlarna motsätter sig tyska Südzuckers planerade nedläggningar av två sockerfabriker i Frankrike. De vill skapa ett kooperativ för att köpa fabrikerna för 30 miljoner euro. Men Südzucker och de tyska betodlarna motsätter sig planerna.

SLC - Bok 1
Alla matvägar leder till Västnyland

Boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna bjuder på en mångsidig och inspirerande närmatsresa i den vackra regionen. Läsaren får hänga med på allt från odlingar, restauranger, mejerier och bryggerier till Slow Food-festivalen i Fiskars.