SLC - Dsc09606
Åländska Hammarudda Finlands Östersjövänligaste bondgård

Lantrådet Katrin Sjögren som är den åländska landskapsregeringens chef var en av många gratulanter när Världsnaturfonden WWF i måndags överlämnade sitt nationella pris till Ulla och Tage Eriksson som ”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” i Finland. – Hoppas det här inspirerar också andra jordbrukare att försöka minska näringsläckaget till havet. Varje dike som mynnar ut i havet borde ha en sedimenteringsdamm, tycker vinnarna. De tog den 1 januari 1982 över Hammarudda gård i Jomala efter Ullas föräldrar Uno och Sara Hambrudd.

SLC - Wlaxaback
SLC 2018 och 2019: Satsningar på marknadsföring, utbildning och sakkunnig personal

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback redogör för det senaste verksamhetsåret. 2018 var första året med Thomas Blomqvist som fullmäktigeordförande och Mats Nylund som styrelseordförande.

SLC - Wregering1
Nya regeringen träffade presidenten på slottet

​Det självständiga Finlands 75:e regering tillträdde officiellt förra veckans torsdag. Under regeringens besök på slottet underströk republikens president Sauli Niinistö att instabiliteten i världen kommer att fortsätta och det kommer att krävas att regeringen har förmågan att svara på snabba förändringar i omvärlden

SLC - W Rappe
Hälsningar från fältet till SLC:s fullmäktige

Förtroendevalda inom SLC och dess medlemsförbund framförde på tisdagen traditionsenligt hälsningar till SLC:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

SLC - Wmote
ÖSP diskuterade djurskyddsgranskningar med myndigheter

I onsdags träffade ÖSP representanter för de myndigheter som handhar djurskyddsgranskningar. Målet med mötet var att diskutera de problem som husdjursproducenter i Norra Österbotten har upplevt i samband med djurskyddsgranskningar.

Nya finansieringsmodeller behövs

SLC - W Lulucf Luke 1
Luke fortsätter granska Finlands LULUCF-siffror

Naturresursinstitutet Luke fortsätter granska jämförelsenivåerna för de finländska skogarna för att kunna beräkna kolsänkan för 2021-2025. Den specificerade jämförelsenivån är inklusive träprodukter - 38 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Utan trädprodukter är den - 31 miljoner ton per år. Senast under 2020 kommer EU-kommissionen att slå fast jämförelsenivån för Finlands kolsänka.

SLC - Wvall1
Nu är det viktigt följa med D-värdets utveckling

Den här veckan har många börjat ta första vallskörden. Vårens väder har varit gynnsam för en god skörd i Österbotten. Det ser ut att växa bra nu, konstaterades på en fältdag som ordnades i Pedersöre förra veckan.

SLC - Wtok Ljud
Landsbygdens ljud

SLC - Wbi2
Var noggrann med besprutningen om du har biodlingar i närheten

Finns det biodlingar i närheten av dina odlingar? Då är det extra viktigt som jordbrukare att följa reglerna för spridning av växtskyddsmedel. Finns det bivarning på preparatet är det ofta förbjudet att använda det under binas flygperiod.

SLC - Dsc 1660
Kari leder utvecklingsprojekt för ökat trähusbyggande

Den större miljömedvetenhet och det utpräglade klimattänkande som kännetecknar dagens samhälle banar väg för ökat trähusbyggande i framtiden. Det framhåller Kari Saulamo som koordinerar ett utvecklingsprojekt i Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ryssland tillåter gensaxen

Ryssland vill modernisera sitt jordbruk med hjälp av gensaxen. Ett nytt forskningsprogram har lanserats för utveckling av 30 olika genredigerade organismer fram till 2027. EU riskerar igen att halka efter i utvecklingen.