SLC - Moms A Webben
Han lyckades få väglaget momsskyldigt – nu väntar ny kamp med skatteförvaltningen

I höstas godkändes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som momsskyldigt av skatteförvaltningen. Det är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Ordförande Tomas Teir ska nu försöka få några andra väglag att också bli momsskyldiga. Men han förväntar sig motstånd från skatteförvaltningen.

Öppnar möjlighet för andra väglag

SLC - Img 9977
Kolavtrycket för inhemsk tomat och gurka har halverats

Den finländska växthusproduktionen har halverat sitt kolavtryck med till och med 56 procent mellan åren 2004 och 2017 visar Naturresursinstitutets färska forskning. Under samma tid har andelen olja som används minskat med till och med 85 procent. Den finländska tomatens kolavtryck har tidigare per producerat kilo beräknats uppgå till fem koldioxidekvivalent​. Nu sänker Naturresursinstitutets senaste forskning kolavtrycket till en helt annan nivå. Den finländska växthustomatens kolavtryck 2017 var 2,6, gurkans 2,0 och salladens 2,7 kilo koldioxidekvivalent per producerat kilo (kgCO2-ekv/kg).

SLC - Pietolawebb
Liisa Pietola: ”Politiken borde stöda sig på biologiska fakta”

Miljödirektör Liisa Pietola på MTK hör till de sakkunniga som hördes i samband med regeringsförhandlingarna. Hon talade om skogens och åkerns förmåga att binda kol inför den av Sanna Marin (SDP) ledda arbetsgruppen för ett koldioxidneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.

SLC - Plant10
Inhemska plantor är populärast i skogsodling

Under den kommande tillväxtsäsongen planteras nästan 180 miljoner trädplantor i de finländska skogarna. Bara några procent av plantorna importeras. De inhemska plantorna är anpassade till våra väderförhållanden och har ett litet kolavtryck.

SLC - 19368594853 4B5485D529 O
EU organiserar flygplan för att släcka skogsbränder

Svåra skogsbränder har blivit vanligare i EU under de varma somrarna. Kommissionen vill förbättra beredskapen mot bränder och andra naturkatastrofer genom att samordna en gemensam flotta av släckningsflygplan och helikoptrar.

Skogsrådsmedlemmarna utsedda

Skogsråden för verksamhetsperioden 2019-2023 har valts i Nyland. Skogsrådet har 14 medlemmar som representerar skogsbranschens aktörer, den offentliga förvaltningen och intressentgrupper.

SLC stöder revidering av inlösningslagen

En helhetsrevidering av inlösningslagstiftningen är på sin plats anser SLC i sitt utlåtande om justitieministeriets betänkande om nya ersättningsgrunder i inlösningslagen. Den nuvarande lagen trädde i kraft 1978 och samhällets funktioner har förändrats på många grundläggande sätt under de dryga 40 år som gått sedan dess.

SLC - Raw Timberwebb
Korruption hotar Namibias skog

Under flera år har rapporter från lokalbefolkningen i norra Namibia om oreglerad avverkning av värdefull skog fått journalister och organisationer att reagera och höja sina röster. Den 26 november ifjol tillkännagavs ett tillfälligt förbud, men rapporter om avverkning har fortsatt att komma och timmer skeppas ut från hamnstaden Walvis Bay. Enligt en rapport i mars från ministeriet för miljö och turism har 208 lastbilar med timmer exporterats till Kina under årets två första månader.

SLC - Plantering 1 Webben
Efter Alfrida testar Björn nya metoder

Skogsägaren Björn Josefsson, 61, i Hammarland tänker i nya banor när han nu har börjat göra nyplanteringar i ett 3,5 hektars skogsskifte, som totalförstördes under den svåra nyårsstormen Alfrida. Han räknar med cirka 700–800 plantor mindre per hektar jämfört med tidigare då det ibland kunde bli över 2.500 plantor.

SLC - Kimito Webb
Vad vill du med din skog?

​Det är skogsägaren som bestämmer hur skogen ska skötas. Då kan man ta hjälp av en fackman, konstaterar revirinstruktör Johanna Sjölander vid Södra skogsrevirets nya kontor på Kimitoön.

Centern backade i EUvalet medan gröna gick framåt

Centern tappade ett mandat och har numera två platser i EU-parlamentet, medan de gröna går från ett till två mandat. Av de fyra SLC-medlemmar som ställde upp och som svarat på LF:s valfrågor tidigare under maj månad tog Niclas Sjöskog från Pedersöre 5.831 röster och Max Schulman från Sjundeå 3.392 röster. Christoffer Hällfors från Lappträsk tog 2.089 röster, medan Thomas Snellman från Pedersöre tog 854 röster. LF har frågat dem hur det känns efter valet.