Virkesmarknad
Virkeshandeln har varit livlig och efterfrågan har varit god. FOTO: Micke Godtfredsen
Skogsbruk Marknad Tema

Det råder god efterfråga på virke

Virkeshandeln har varit fortsatt livligt under vintern. Den goda efterfrågan på sågade varor har också positiv inverkan på virkespriserna åtminstone på fastlandet, säger tre ledande tjänstemän som besvarade följande frågor:
1. Det blev en någorlunda normal vinter en tid i alla fall. Hur påverkade det drivningen och virkeshandeln under årets första månader?
2. Efterfrågan på sågade varor har ökat och driver upp priserna. Syns den här utvecklingen i virkespriserna?
3. Och hur förutspår ni resten av året?

Magnus Wiksten, revirforstmästare för Skogsvårdsföreningen Reviret:

1. Efterfrågan har varit god på alla virkessortiment och virkeshandeln har varit livlig under årets första månader. Vintern har varit förhållandevis bra och de flesta vinterstämplingarna kunde avverkas. Någon tjäle var det inte i skogarna på revirets verksamhetsområde men drivningsförhållandena var ändå ganska bra.

2. Efterfrågan på sågade varor har fortsatt vara god och sågvarupriserna har stigit. Denna utveckling syns också i virkespriserna. Enligt Lukes statistik har medelpriserna på barrtimmer stigit med några euro sedan årsskiftet.

3. Om efterfrågan på virke hålls god och drivningsföret är normalt så kan det bli ett mycket livligt virkeshandelsår.

Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten:

1. Början av året bjöd på ypperliga drivningsförhållanden, till skillnad från förra vintern. Detta har påverkat virkeshandeln. Efterfrågan har riktas, de goda drivningsförhållandena till trots, till timmerdominerade objekt. Drivningskedjorna i sin tur har riktat in sig på förnyelseavverkningar och på avverkningar som krävt vinterföre.

2. Sommarobjekt är fortsättningsvis högst upp på virkesköparnas inköpslista. Virkespriserna har hållits på en hyfsat bra nivå också under början av året. Virkesmarknaden är som helhet i balans.

3. Marknaden för sågvaror drar bra vilket avspeglats på prisutvecklingen på timmer. Också efterfråga och prisnivån på cellulosa och kartong har förstärkts. Utsikterna för en livlig virkeshandel för resten av året är goda.

Torbjörn Björkman, verksamhetsledare för Ålands skogsvårdsförening:

1. Virkeshandeln har varit livlig. Vi har haft två år på varann med rekordhöga avverkningsvolymer och så kommer det att fortsätta ännu det här året. Städandet av områden som drabbades av Alfrida har fortsatt och relativt stora angrepp av granbarkborre har resulterat i att många skogsägare valt att avverka sina äldre bestånd i förtid.

2 och 3. Trots god efterfråga har inte det märkts i virkespriserna, främst på grund av stort utbud av virke av förekommen anledning. Men det är ändå läge att uppmana skogsägarna att diskutera priserna med virkesköparna. Den livliga virkeshandel kommer således att fortsätta ännu detta år med risk för en rejäl avmattning de kommande åren.