Virkespriser Aland Webben
Ålands Skogsindustriers verkställande direktör Anders Mattsson konstaterar att bolagets virkesförsäljning i Jomala Önningeby ökade markant under pandemin i fjol när många permitterade passade på att renovera eller bygga om.
Skogsbruk Marknad Tema

Högre virkespriser
märks inte på Åland

Världsmarknadspriserna på sågat virke har stigit ganska kraftigt de senaste månaderna, men enligt Ålands Skogsindustriers verkställande direktör Anders Mattsson är inga prishöjningar aktuella på Åland just nu.

– Vi är mitt inne i avverkningssäsongen och nuvarande prislista är i kraft fram till sommaren. Hur det blir i höst och längre fram kan jag ännu inte säga något om, kommenterar Mattsson.

Virkespriserna på Åland ligger på en betydligt lägre nivå än på finländska fastlandet, men Mattsson påpekar att priserna på Åland också ”brukar vara stabilare både i upp- och nedgång”.

Han betonar också att mycket beror på hur priserna på cellulosamarknaden utvecklas, eftersom sågtimret bara utgör en fjärdedel av bolagets omsättning.

Höjer dividenden

Det är nu fem år sedan de två åländska skogsföretagen Andelslaget Ålands Skogsägarförbund och Carl Rundberg Ab slogs samman. Då talades det om årliga synergivinster på en miljon euro, men hittills har dessa inte märkts hos de åländska skogsägarna.

Däremot gjorde Ålands Skogsindustrier i fjol sitt bästa ekonomiska resultat sedan fusionen om man bortser från året när bolaget sålde sin hamn i Jomala Möckelö för drygt en miljon euro.

Fjolårets rörelseresultat var 890.000 euro och styrelsen föreslår att dividenden höjs från 60 till 80 cent per aktie. På grund av coronapandemin hålls bolagsstämman som fattar beslut om dividenden tidigast i maj.

Pandemin gav skjuts åt virkesförsäljningen

Bolagets omsättning sjönk visserligen i fjol jämfört med år 2019 då alla krafter koncentrerades på att städa upp efter stormen Alfrida, men var ändå klart högre än 2018.

Anders Mattsson förklarar resultatförbättringen med att försäljningen under fjolåret gick bra inom bolagets alla tre områden som är sågade varor, produkter till cellulosaindustrin samt bioenergi.

Coronapandemin gav dessutom Ålands Skogsindustrier extra skjuts. Försäljningen av sågade produkter på hemmamarknaden blev rekordhög då många stannade hemma och renoverade eller byggde om.

Minutförsäljningen, hyvlingen och impregneringen fortsatte som förut i Jomala Önningeby trots att sågverket där försattes i ”reserv” för att rationalisera driften.

Största investeringen med ny biopanna

I fjol påbörjades också Ålands Skogsindustriers största investering någonsin med byggandet av en ny fjärrvärmepanna som ska ersätta bolagets gamla och uttjänta biopanna i Godby.

Det handlar om en investering på 3,3 miljoner euro och den nya anläggningen beräknas stå klar under sommaren/hösten 2021.

Under 2021 förväntas lägre virkesvolymer och därmed också en minskad omsättning än de två senaste åren.

– Men bolaget fortsätter att sträva efter låga kostnader och effektivitet. Målsättningen är fortsättningsvis ett gott resultat, säger Anders Mattsson.