Skogs Holmroos 1 Webben
Karl-Göran Holmroos fick sina granplantor ett par dagar före påsken. Plantorna beställs via Ålands Skogsvårdsförening, som köper in dem via Mickelsö handelsträdgård på Vårdö.
Skogsbruk Tema

Ålands skogsplanteringar
slår alla tiders rekord

Den överstora åländska rådjursstammen och granbarkborrens snabba tillväxt är hotbilder när skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik nu i vår planterar 2.500 skogsplantor. Det är en del av arbetet för att reparera skadorna efter den våldsamma stormen Alfridas framfart för drygt två år sedan. Han har sett hur barkborrens angrepp bli allt vanligare.

– Allra mest oroande är att barkborrarna också har börjat ge sig på 35-årig skog. Det här är lika gåtfullt som coronapandemin, för man vet inte hur det ska sluta, kommenterar Karl-Göran Holmroos.

Efter stormnatten den 2 januari 2019 har han som självverksam skogsägare avverkat drygt 1.000 kubikmeter virke och dessutom tre gånger haft skogsmaskiner för att rensa upp de allra värsta stormskadorna.

– Ett av de stormhärjade skiftena var femtioårig skog som jag kommer ihåg när min pappa planterade. Från den skogen blev det inte mycket timmer.

Sparar björkar för blandskog

På just det skiftet ska han under våren plantera 2.500 skogsplantor fördelat på hälften gran och hälften tall.

– Och när man röjer om några år sparar man björkarna för att få en blandskog som förhoppningsvis bättre står emot kommande svåra stormar.

Redan i fjol planterade KG de första tusen plantorna på ett slutavverkat stormskadat skogsskifte.

I år blir det alltså mer än dubbelt upp. Han hoppas få lite hjälp med planteringen av äldsta sonen, men mestadels jobbar han ensam och trivs med att vara sin egen verkställande chef.

– I skogen behöver man i alla fall ingen ansiktsmask, konstaterar han förnöjt.

Skogsförsäkringen betalar merkostnad

För markberedningen hyrde han in en grävmaskin.

– Det blir bättre med grävmaskin. Det är dyrare än att göra jobbet med markberedare, men för mig spelar merkostnaden ingen roll eftersom skogsförsäkringen ersätter mellanskillnaden.

Han är förstås mycket nöjd med att han hade skogen försäkrad när stormen kom och är förvånad över att inte fler skogsägare har försäkringar.

– Premien är ju inte så dyr tycker jag.

Som lantbrukare jobbar Holmroos numera mestadels i skogen eftersom han har största delen av åkermarken utarrenderad.

Fjolårets planteringar ser bra ut, men KG påpekar att det också gäller att hålla koll de första åren så att inte ormbunkar och gräs tar överhanden.

– Och när plantorna blivit ungefär en meter höga är risken stor att de skadas av rådjursbockar som vill skrapa hornen. Bockarna kan till och med gå på plantor som inte är tjockare än lillfingret. Trots att det i år har skjutits 1.500 rådjur mer än normalt är rådjursstammen fortfarande alltför stor.

Skogs Holmroos 3 Webben
Karl-Göran Holmroos placerar ut sina plantor med ett par meters mellanrum. Det är viktigt att trampa till marken så att plantorna står rakt, påpekar han.

Skogsplanteringar slår åländskt rekord

Det nya orosmomentet för åländska skogsägare är granbarkborren. Skadorna har ökat snabbt efter Alfridas härjningar och fortfarande finns många stormfällen som bidrar till barkborrstammens tillväxt.

Holmroos tar fortlöpande bort angripna träd i sina skogar, men självverksamma skogsägare är också bekymrade för skogar som ägs av exempelvis dödsbon och där ingen håller koll på barkborrarnas angrepp.

Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman håller med att det finns en del skogsskiften med okända ägare. Ofta är dessa ägare bosatta i Sverige, men enligt Björkman är det trots allt endast en mycket liten del av de åländska skogarna som helt och hållet lämnats vind för våg.

Björkman är i stället glad för att skogsplanteringen på Åland i år slår alla tiders rekord med totalt cirka 700.000 plantor. Alla plantor distribueras av åländska Mickelsö handelsträdgård, som ibland tar plantor från Finland och Sverige när den egna produktionen inte räcker till.

– Sedan är det bara att hoppas på att det i sommar kommer regn med jämna mellanrum.

Sommaren bästa bekämpningstiden

Enligt expertis bekämpas granbarkborren effektivast genom att fälla angripna träd efter sommarens svärmningar. Om virket genast körs ut ur skogen får man samtidigt bort insekterna som borrat sig in i träden.

Ålands Skogsindustriers verkställande direktör Anders Mattsson lovar att företaget också under sommaren hjälper till i kampen mot granbarkborren.

– I samband med gallringar hjälper våra maskiner nog till att få bort det angripna virket fast sågen som vanligt kommer att vara stängd ungefär från mitten av juli till medlet av augusti, säger Mattsson.