Paskrec21 1
Livet på landet

Smått och gott till påskbordet

Paskrec21 2
Tonfisk carpaccio (4 pers)

400 gr färsk tonfisk

1 msk bra olivolja

1 msk kapris

100 gr rucola

40 gr parmesan

Salt, peppar

Frys tonfiskbiten i några timmar före den ska skivas. För att få tunna jämna skivor skiva gärna med en skivmaskin, annars skiva med en vass kniv för hand. Lägg ut rucola på ett fat, bred ut tonfiskskivorna, ringla över olivolja, salta och peppra och dekorera med parmesan skivad i flagor och kapris.

Paskrec21 6
Kronärtskockssallad med pocherat ägg

5 färska stora kronärtskockor/på burk

2 msk smör

1 lök

3 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

Sås:

2 äggulor

1,5 dl olja

2 tsk fransk senap

2 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dragon (torkad)

Salt, peppar

Ansa kronärtskockorna och skär i tunna strimlor. Stek strimlorna tillsammans med finhackad lök, vitlök i smör. Häll över vitvin och lite vatten så att det täcker och låt koka ca 20 minuter tills mjuka. Använder man färdigt kokta behöver man inte steka först.

Sås: vispa 2 äggulor och blanda ner oljan några droppar i taget under kraftig vispning. Smaka av med senap, vinäger, dragon och salt och peppar. Blanda kronärtskockorna med dressingen och servera med pocherat ägg.

Paskrec21 3
Varmrökt lax med spenatägg

600 gr varmrökt lax

200 gr färdigkokt spenat (upptinad)

150 gr färskost

Salt, peppar

8 ägg kokta

400 gr sparris

1 salladshuvud

Koka sparrisen i saltat vattnen tills den mjuknat. Sila av vattnet. Blanda ihop med en gaffel, spenat, färskost salt och peppar. Koka äggen i ca 10 minuter och lägg i kallt vatten. Dela äggen i halvor. Dekorera med en sked spenatblandning. Bred ut salladsbladen och lägg på en bit varmrökt lax och servera med spenatägg och sparris. Passar att servera med majonnäs eller en vinägrett.

Paskrec21 4
Vegetariska vårrullar (8 st)

300 gr ansad vitkål

1 morot

150 gr ansad svamp

1 lök

3 vitlöksklyftor

2 tsk korianderpulver

Persilja

1 liter olja för fritering

Salt, peppar

1 paket filodeg

Skär kålen i tunna strimlor, riv moroten och finhacka lök och vitlök. Stek allt i en stor stekpanna i ca 20 minuter. Salta, peppra, tillsätt finhackad persilja och krydda. Låt blandningen svalna och ställ kallt.

Skär filodegbitarna till två fyrkanter. Fyll bitarna i ena kanten och vik över och rulla ihop. Ta lite vatten och bred över kanten så att de hålls ihop. Värm oljan till ca 180 grader. Fritera i några minuter tills de fått en fin färg. Servera med hemlagad chilisås, inlagd ingefära eller sojasås.

Paskrec21 5
Grillade lammkotletter med jordärtskocksrösti (4 pers)

1 kg lammkotletter

500 gr jordärtskockor

500 gr potatis

Rosmarin

3 vitlöksklyftor

500 gr sparris

Smör att steka i

Salt, peppar

Koka oskalad potatis och oskalade jordärtskockor i ca 10 minuter. Skala rotsakerna och riv dem i strimlor på ett rivjärn. Blanda ihop och salta och peppra och stek i smör i ca 10 minuter. Ta hjälp av en tallrik för att svänga röstin och stek ca 10 minuter till. Salta, peppra, finhacka rosmarin och vitlök och marinera kotletterna och stek i olja i ca 5 minuter på var sida eller längre beroende på tjocklek. Bryt sparrisen där den bryter av sig själv. Koka i saltat vatten i ca 10 minuter tills lagom mjuk. Servera kotletterna med rösti och kokt sparris.