Lamm1
Från de sociala utrymmena på övre våningen kan Conny Englund överblicka fårhuset i Purmo. Ett fårhus som påminner om moderna mjölkanläggningar. Vi tog inspiration från kött- och mjölkproduktionen när vi planerade fårhuset, säger han.
Jordbruk

Effektiv produktion målet när
Conny byggde nytt fårhus

Han blev ekologisk växtodlare 1996. Sedan några år tillbaka kan Conny Englund också titulera sig ekologisk fårproducent. Nu ökar produktionen stadigt i det nya fårhuset i Purmo. En bidragande orsak till att han valde att investera är faktiskt en hjärtinfarkt som han drabbades av.

– Det låter kanske märkligt att det var en hjärtinfarkt som innebar startskottet för vårt nya fårhus. Men det var faktiskt efter att jag blev sjuk som beslutet att göra en stor investering kändes lättare. Tankegångarna ändrades och att satsa kändes inte som en lika stor grej, säger Conny Englund.

Byggstarten skedde i april 2018 och i november samma år stod det nya fårhuset, vars kostnadsförslag var 360.00 euro, klart.

– I många år har vi planerat ett fårhus som ska vara effektivt och vi har hämtat inspiration från kött- och mjölkgårdar. Så det påminner mycket om en ladugård med lösdrift, förklarar Englund.

Lamm4
Det nya fårhuset i Purmo med kapacitet för 250-300 tackor har två foderbord. Orsaken till att Conny Englund valt att satsa på utfodring med foderblandare är att det ska vara effektivt.

Två foderbord

Fåren och lammen är indelade i olika grupper i det 40 meter långa fårhuset som har en bredd på 28 meter. Orsaken till att det är bredare är att hans hustru Catharina kom på idén att ha två foderbord i stället för ett.

– I stället för att bygga ett hus som var 80 meter långt satsade vi i stället på två foderbord. Lammen utfodras med en foderblandare och målet har varit att ha en produktion där de dagliga momenten går snabbt och effektivt, säger han.

Just för effektivitetens skull valde han bort foderhäckar.

– Eftersom fårhuset har kapacitet för en besättning på 250-300 tackor räknade vi ut att det blir lönsammare med att ha foderbord i stället för -häckar. Allt handlar om att arbetet och produktionen ska vara så effektiv som möjligt.

Genom att ha ett kortare fårhus med två foderbord har Englund också bättre översikt över djuren och produktionen. Han stiger upp från sin stol i de sociala utrymmena som i likhet med många nya mjölkanläggningar finns på en högre våning. Han går till två stora fönster och kan blicka ut över djuren.

– Också det här med att kunna överblicka produktionsutrymmet var något som jag blev inspirerad av från mjölk- och köttgårdar som vi har besökt. Vi ska också installera kamera så att jag kan se vad som händer när jag är hemma i Jakobstad där jag bor.

Englund berättar att han också är mycket intresserad av teknisk produktutveckling. Ett exempel på det är att han har samarbetat med ett företag i Ylistaro som utvecklat en foderfront som prototyp för lammproduktion.

– Den här foderfronten är tillräckligt tät så att lammen inte kan ta sig ut ur boxen. Det är en produkt som är specifikt utvecklat för lamm och sånt här samarbete gillar jag. De har fungerat bra och det är troligt att jag också installerar samma foderfront på den andra sidan av huset. Men jag vill ännu testa dem vidare innan jag gör det, förklarar han.

I dagsläget har Englund drygt 150 tackor i produktion men på sikt ska det finnas åtminstone 249.

– När vi har full produktion siktar vi på att slakta ut cirka 500 lamm per år. Där är vi inte ännu, men vi kommer gradvis att sträva mot det.

Lamm6
Den här foderfronten är utvecklad av ett företag i Ylistaro och är en prototyp framtagen för just lamm. Mellanrummen är tillräckligt små för att djuren inte ska kunna smita ut på foderbordet. Det kan hända jag installerar dem också på den andra sidan vid det andra foderbordet, säger Conny Englund.

Utpräglad försäljare

Conny Englund har länge närt en dröm om att producera en produkt som han stolt kan sälja. Han har lång erfarenhet av växtodling och odlar ekologiskt spannmål och vallfröutsäde sedan 1996. Men det tog många år innan drömmen om en egen husdjursproduktion förverkligades.

– Tidigare jobbade jag som försäljare, inköpare och lagerchef på Ekeri så jag är försäljare ut i fingerspetsarna. Innan det jobbade jag tio år som verksamhetsledare på Pörkenäs läger- och kursgård. Och där jobbade jag också med försäljning av kurser, lägerdygn och ordnande av större fester och måltider.

– Jag visste att jag vill jobba med försäljning och ha en produktion som möjliggör direktförsäljning. Det var en orsak till att valet slutligen föll på får. Får är också mycket mindre djur än exempelvis dikor och lättare att flytta och hantera, vilket underlättade beslutet, säger han.

Till vardags arbetar han också deltid på Optima Lannäslund och det var också en bidragande orsak till att han blev fårproducent.

– I och med att jag jobbar med jordbruksutbildning vill jag också ha kunskap om husdjursproduktion. Jag har lärt mig mycket av utbildningen och fick ett intresse för en egen produktion med tiden. Av samma orsak aktiverar jag mig också till exempel inom ÖSP.

Produktionen inleddes 2015 i liten skala i Jakobstad på hustruns släktgård. I takt med att produktionen växte hyrde han också in sig i ett fårhus i Bennäs.

– Till slut stod vi inför valet att bygga eller sluta helt. Jag hade redan etablerat direktförsäljningen och nått ut till mina kunder och tyckte om det så det vägde också in när vi beslöt oss för att investera i det nya fårhuset, säger han.

Och fortsätter:

– Valet av plats i Purmo var slutligen enkelt. Jag är uppvuxen i kyrkbyn och äger också åkermark och har största delen av växtodlingen där.

Lamm9
För att effektivera utfodringen och produktionen satsade Conny Englund på två foderbord i den nya fårhuset. Han utfodrar med foderblandaren och målet är att det dagliga arbetet ska gå så snabbt som möjligt.

Inte bara lammkött till påsk

Snart är det påsk och det är en viktig högtid för fårproducenterna. Men Englund tillägger snabbt att lammkött passar för alla andra högtider också.

– Som jag ser det passar lammkött året om. För mig handlar det om att lära konsumenterna äta lammkött för fortsättningsvis finns det från gammalt kvar att det smakar ull. Men det beror på att de minns smaken av fårkött som inte alls är samma som lammkött.

– Positivt är att konsumtionen ökar kontinuerligt och det beror på att fler får upp ögonen för att lammkött är bra och smakar gott och kunskapen om tillredningen blir bättre. Som utbildare passar det mig perfekt att öka kunskapen om lammkött, säger han.

Englund säljer allt kött direkt till kunderna som består från allt mellan enskilda konsumenter till restauranger. Det gör han, enligt honom själv, för att produktionen ska vara lönsammare. Han är mycket kostnadsmedveten och vet vilket pris han behöver.

– Som producent är det viktigt att vara medveten om sina styrkor. En av mina styrkor är försäljning och därför tycker jag om kontakten med kunderna. För mig vore det tråkigt om en slaktbil kom hit och hämtade allt, utan jag vill veta vart det jag producerar hamnar, förklarar han.

Han betonar att han inte har något emot att de flesta husdjursproducenter säljer råvaran till ett anskaffningsbolag eller ett slakteri.

– Alla som producerar något behöver ha någon som säljer produkten om man inte gör det själv. Men för mig passar direktförsäljning utmärkt. Jag trivs bäst som försäljare och genom direktförsäljning får jag ut ett pris som gör min verksamhet mera lönsam.

Lamm10
För några år sedan investerade Conny Englund i ett nytt fårhus i Purmo. Han säljer allt kött direkt för att förbättra lönsamheten. Man ska utnyttja sina styrkor och min är försäljning, säger han.