WTO-stater ifrågasätter EU:s växtskyddsregler

USA, länderna inom Mercosur och en rad andra stater protesterar mot EU:s stränga växtskyddsregler och har lämnat in ett besvär till världshandelsorganisationen WTO. Länderna betecknar reglerna som handelsstörande åtgärder.

Torkan är kanske inte unik i Europa

Genom historien har södra Europa tenderat att bli torrare och norra Europa fuktigare under varma klimatperioder. Dagens heta sommartorka faller inte utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer, hävdar en internationell studie.

Stabila priser råder inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU befinner sig i ett stabilt läge. I sin senaste rapport om mejeriernas invägningspriser i juni 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Det lugna läget väntas hålla i sig, förutsatt att ingenting oväntat händer.

Misstänkt svinpest rapporteras i Serbien

Serbien har rapporterat sitt första fall av misstänkt ASF hos tamgrisar. Den statliga veterinärmyndigheten har som försiktighetsåtgärd låtit döda samtliga grisar i två byar som är belägna söderom huvudstaden Belgrad.

EU-gris slår rekord inom exporten till Kina

EU:s export av griskött och tillhörande produkter ökar lovande. Från januari till maj 2019 ökade exporten med mer än 15 procent till 1,88 miljoner ton slaktkroppar. Mest ökar exporten till Kina medan handeln med USA backar rätt ordentligt.

Schweiz tillåter drönare för besprutning av grödor

Schweiz har som första land i Europa antagit regler för besprutning av växtskyddsmedel från luftburna multikoptrar. Metoden uppges vara betydligt exaktare än besprutning från helikoptrar och konventionella fläktsprutor, exempelvis i vinodlingar.

FAO:s matprisindex sjönk något i juli månad

Priset på FAO:s globala matkorg för baslivsmedel sjönk lätt i juli månad med 1,1 procent. Priserna på vete och majs backade något, likasom mejeriprodukter och socker. Den fallande trenden kompenseras av något fastare priser på kött och växtoljor.

SLC - Vete
Grödorna mognar tidigt men det finns variationer

Torkan och värmen har framskyndat grödornas mognad men samtidigt försvagat de lovande prognoserna från försommaren. I söder är utvecklingen en vecka tidigare än i genomsnitt. I öster och norr är läget däremot normalt.

SLC - Troskning
Tröskningen har inletts i södra Finland

Tröskningen har kört i gång på många håll i södra Finland. Det är den ihållande torkan och den tryckande värmeböljan under vecka 30, den sista hela veckan av juli månad, som fått odlingsgrödorna att brådmogna.

Ledare: Vattnets betydelse för oss alla

Efter en sådan här sommar påminns man om vattnets betydelse. Visst, riktigt lika torr som fjolåret är inte den här säsongen, men visst är det torrt. Lokalt och för vissa odlingsgrödors del kan följderna till och med vara värre i år.

Ledarstick: Bättre bredband på landsbygden – hur ska det gå?

Finland kommer på nästsista plats bland medlemsländerna i en EU-jämförelse för 2018 gällande möjlighet till fast bredbandsförbindelse. Bara Bulgarien har sämre fasta bredbandsförbindelser än vi.

SLC - Tok Skolstart
Höger och vänster