Jordbruk Marknad

Jordbrukets lönsamhet
så gott som oförändrad

Inga större förändringar förväntas inom jordbrukets lönsamhet i år, visar Naturresursinstitutet Lukes prognos. Den genomsnittliga företagarinkomsten är 15.700 euro, vilket är 36 procent under målsättningen.

Den totala avkastningen som beskriver värdet på jordbruksproduktionen i år är 163.000 euro per företag, skriver Luke. Stöden utgör 34 procent av summan. Produktionskostnaderna kommer att öka med två procent till 191.000 euro.

– När man drar av produktionskostnaderna från den totala inkomsten blir det en förlust på 27.500 euro, säger forskare Jukka Tauriainen från Luke.

Lönsamhetskoefficienten för 2020 är 0,36 och timlönen för en lantbruksföretagare stannar på 5,90 euro. Avkastningen på eget kapital är 1,3 procent.

Enligt Lukes senaste skördeuppskattning blir spannmålsskörden 15 procent lägre än för 2019. De regionala avkastningsvariationerna är däremot stora. En stor del av spannmålsskörden är ännu obärgad. Om hösten blir regnig kan skördeförlusterna bli ännu större.

– Trots den lägre skörden verkar producentpriserna för spannmål ligga nära föregående års nivå på grund av lagersituationen och importen, säger Tauriainen.

Lönsamheten sjunker för spannmålsgårdar

För spannmålsgårdarna sjunker lönsamheten till 0,27, vilket är sämre än i fjol. För övriga växtodlingsgårdar hålls lönsamheten oförändrad.

För djurgårdarna syns ett litet uppsving i lönsamheten. På mjölkgårdarna stiger djurantalet med fyra procent från i fjol. Större gårdar i allmänhet har bättre lönsamhet. Lönsamhetskoefficienten förväntas stiga till 0,39 från fjolårets 0,27. Samma utveckling ses hos andra nötgårdar.

Lönsamhetskoefficienten för svingårdar stiger något till 0,65, främst tack vare lägre produktionskostnader.

Lönsamheten för trädgårdsodling bedöms vara mycket svag. Lönsamheten för växthusproduktionen försämras av prisfallet på tomater och gurkor och frilandsproduktionen kämpar med svaga producentpriser och höga produktionskostnader.

Lönsamheten för fjäderfäproduktion är svår att beräkna på grund av det smala urvalet. Dessutom är fjäderfäföretagens entreprenörsinkomst liten i förhållande till produktionsskalan. Enligt prognosen är fjäderfäuppfödning den mest lönsamma produktionsinriktningen, och lönsamheten fortsätter att stiga.

Läs också: PTT: Det finländska jordbruket ska vara lönsamt 2050