Skogsbruk EU

Finländsk skogsmodell
får stöd i EU-parlamentet

EU-parlamentets jordbruksutskott antog denna vecka en rapport om den kommande skogsstrategin. Resultatet är glädjande, eftersom texten framhåller de synpunkter som Finland eftersträvar inom skogspolitiken.

Bakom rapporten står den finländska huvudförhandlaren Petri Sarvamaa (EPP). På sin hemsida noterar Sarvamaa att förhandlingarna har varit komplicerade och tidvis besvärliga.

EU-kommissionen bereder för närvarande en förnyad version av skogsstrategin. Nu skulle det gälla att försvara den finländska modellen. Det finns krafter som anser att EU ska ha en gemensam skogspolitik, vilket inte ligger i Finlands intresse.

Rapporten syftar däremot på ett hållbart skogsbruk med en ekologisk, ekonomisk och social dimension. Enligt slutsatserna ska skogspolitiken också i framtiden hållas på en nationell nivå.

Enligt Sarvamaa kan detta betecknas som en framgång för det finländska skogsbruket. Han varnar för att EU ignorerar bioekonomin och dess möjligheter. Den offentliga debatten målar upp en svartvit bild där skogsindustrin är den värsta syndabocken.

Hållbart skogsbruk främjar EU:s klimat- och miljömål

Parlamentet röstar i oktober om betänkandet i plenum. Om jordbruksutskottets ståndpunkt går igenom, kommer parlamentet att skicka skicka ett starkt och faktabetonat budskap till kommissionen.

Kontentan är att bara ett hållbart skogsbruk främjar EU:s klimat- och miljömål, och inte tvärtom. Sarvamaas rapport får stöd av den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca, som välkomnar omröstningsresultatet i utskottet.

Enligt Copas och Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen sänder jordbrukskommittén en tydlig signal. Den europeiska skogssektorn behöver stöd och förutsägbarhet för att möta klimatförändringen och därmed tillhörande risker.

Nästa skogsstrategi ska utgöra den centrala ramen för en kontinuerlig insats för att främja och stärka en hållbar skogsförvaltning på en europeisk och globala nivå. Skogarnas multifunktionella roll ska lyftas fram.

Enligt Copa-Cogeca är det viktigt att rapporten också erkänner skogsägarens roll för en hållbar skogsförvaltning. Skogssektorn måste ges möjligheter att bättre anpassa sig till de nya utmaningarna för att stärka den aktiva skogsskötseln.