SLC - Farmrace1
Stort intresse för årets Farmrace

Nummerlapparna tog slut och startskottet fick skjutas fram med tio minuter efter att arrangörerna till Farmrace i Övermark, Närpes, överraskats av att så många ville delta i det lantbruksinspirerade hinderloppet i medlet av juli. – Banan är unik, säger Victor Granvik – ordförande för Övermark uf. Den är mer mångsidig och finurlig jämfört med andra hinderlopp då det mesta här går i lantlig stil. 120 förhandsanmälningar hade kommit in, men när loppet började ställde sig hela 175 personer på startlinjen.

Ledaren: Gruvdriften åter i brännpunkten

Vår gruvlagstiftning ser åter ut att vara aktuell. Den är rätt så viktig för markägarna, i och med att den som har inmutningsplaner också har ganska långtgående rättigheter, till och med på andras marker.

Ny utbildning ger rådgivare färdigheter i markkvalitet

Ruraliainstitutet vid Helsingfors universitet ordnar tillsammans med Finlands miljöcentral och ProAgria Södra Finland en utbildning för rådgivare om vård av markkvaliteten. Utbildningen är en del av MAANEUVO-projektet, som koordineras av Baltic Sea Action Group (BSAG). Utbildningen förser lantbruksrådgivarna med kunskap från projektet Carbon Action och Ruraliainstitutets OSMO-projekt.

Årets spannmålsskörd väntas bli medelmåttig

Efter två svaga skördeår i rad ser årets skörd ut att bli medelmåttig, cirka 3,6 miljarder kilo, meddelar naturresursinstitutet Luke. Rågskörden ser ut att bli god, 140 miljoner kilo, eller mer än trefalt större jämfört med 2018.

SLC - Henrik Holm Gruppen
Henrik Holm tog emot sin utmärkelse

Med anledning av Finlands senaste självständighetsdag i december har republikens president förlänat Henrik Holm förtjänstkorset av Finlands lejons orden. Henrik Holm förlänades förtjänstkorset på initiativ av styrelsen för Österbottens kött som ett erkännande för mångårigt engagemang. – Inom ÖK har Henrik Holm varit drivande inom det utvecklingsarbete som befrämjar producenternas lönsamhet, sa ÖK:s förvaltningsråds ordförande Ola Sandberg vid premieringen i Åminne nyligen.

Nya exportlov för mejerier till Kina

De kinesiska myndigheterna har beviljat exportlov till fyra nya mejerianläggningar. Det är Valios enheter i Jyväskylä, Joensuu och Riihimäki samt Sillankorva Yrttijuusto. Antalet finländska mejerier med kinesiska exporträttigheter fördubblades nästan, eftersom enheterna på de kinesiska myndigheternas lista nu är nio. Exportloven omfattar olika mejeriprodukter per anläggning.

SLC - Purunpaa Lonnstrom 5
Skyddsområdet på Kimitoöns Purunpää utvidgas

NTM-centralen har, med miljöministeriets godkännande, beviljat fredningsansökan för Purunpää udde. Det nya beslutet om grundandet av ett privat skyddsområde ersätter det gamla beslutet från 2002. Tillika utvidgas skyddsområdet med ett område på cirka 100 hektar, som skyddas enligt METSO-programmet.

Lika många lodjur nu som i fjol

Enligt den senaste uppskattningen av stammen antalet lodjur är det samma som i fjol. Minskningen av antalet som inleddes 2014 har avstannat. Före jaktsäsongen 2019/2020 finns det uppskattningsvis 1.845–1.955 lodjur i Finland som är äldre än ett år.

CAP och Mercosur väckte diskussion i jordbruksrådet

Vid sammanträdet i EU:s jordbruks- och fiskeriråd i måndags diskuterade ministrarna bland annat reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), det färska frihandelsavtalet med Mercosurländerna och den utredning om sockermarknaden som kommissionen låtit göra. Dessutom fördes livliga diskussioner om afrikansk svinpest och djurtransporter till länder utanför EU under de varma sommarmånaderna.

Miljöministeriet finansierar forskning om strukturkalk och fiberslam i jordbruket

Miljöministeriet inleder forsknings- och utvecklingsprojekt om hur strukturkalk och fiberslam kan användas som vattenskyddsmetoder i jordbruket. Målet är att utreda vilken inverkan strukturkalk och fiberslam har på vattendragen och marken. Projekten ingår i programmet för effektiverat vattenskydd.

Biff av finskt kött från Atria vann världstävling

Atrias finska entrecote baserad på vallutfodring har utsetts till världens bästa biff i World Steak Challenge-tävlingen i Dublin. Atrias danska partner JN Meat International deltog med Atrias nötköttsprodukter och vann titeln världens bästa biff för andra gången i rad.

Jordbrukarna mår lite bättre

En måttligt positiv utveckling i jordbrukarnas välbefinnande kan skådas under de senaste par åren. Böndernas upplevelse av stress är något mindre och förmågan att arbeta känns bättre. Även arbetsglädjen har förbättrats. Det är speciellt bland jordbrukarna under 40 år, som arbetsglädjen har ökat. Det här framgår av en barometer som Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt LPA låtit utföra av Kantar TNS Agri för att ta reda på hur bönderna känner sitt välbefinnande. Undersökningen är en fortsättning på den barometer om välbefinnande i arbetet som lanserades 2017.