20200723 Ep 104239 A Dll 111
Mairead McGuinness efterträder Phil Hogan som ny kommissionär inom EU-kommissionen, men hon kommer inte att sköta handeln. FOTO: EU
Jordbruk EU

Mairead McGuinness
blir Irlands EU-kommissionär

Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuinnes blir ny ledamot i EU-kommissionen efter Phil Hogans avgång som handelskommissionär.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen möblerar om sin personal efter Phil Hogans avgång som handelskommissionär. Hon föreslår för rådet att McGunnes ska ansvara för kommissionens finansmarknadspolitik.

Denna post har hittills skötts av den lettiska kommissionären Valdis Dombrovskis. I samband med omställningen blir Dombrovskis ny handelskommissionär och efterträdare till Phil Hogan.

Handeln är en av kommissionens nyckelposter. Handelskommissionären ansvarar för EU:s handelsrelationer till omvärlden och förhandlar fram nya handelsavtal med EU-partner i alla delar av världen. En av de viktigaste uppgifterna just nu är brexitfrågan.

Dombrovskis kommer också att spela en nyckeroll för EU:s framtida handelsrelationer till de svåra marknaderna i USA, Sydamerika och Kina. Många EU-politiker kräver bland annat att förslaget till frihandelsavtal med Mercosur ska omarbetas.

Den nya finanskommissionärern, irländaren Mairead McGuinness, är en stark kraft i EU-parlamentet där hon hör till presidiet i egenskap av vicetalman. Hon sitter bland annat i parlamentets jordbruksutskott.

McGuinness är till sin utbildning agrarekonom, men har också arbetat som journalist och producent för radio och TV. Hon har bland annat bevakat jordbruksfrågor för tidningen Irish Independent.

Inom parlamentet har McGuinness gjort sig känd som expert på jordbruksfrågor. Hon har bland annat författat EU-parlamentets rapport om den gemensamma jordbrukspolitiken och den globala matsäkerheten.

Omställningarna i kommissionen föranleds av den irländska kommissionären Phil Hogans avgång efter missaktning av coronareglerna under en middagsbjudning i Irland. Hogan betecknades som en synnerligen kompetent handelskommissionär.

Valdis Dombrovskis P045404 552377
I samband med omställningen blir den lettiska kommissionären Valdis Dombrovskis ny handelskommissionär och efterträdare till Phil Hogan. FOTO: EU