Djurräddningens specialkunnande förstärks i Åboland

I Egentliga Finlands område koncentrerar sig Kiikalas, Lemos, S:t Mårtens och Mietois FBK på djurräddningens specialkunnande i början av september. Av dessa brandkårer bildar man tre separata djurräddningsgrupper, som tillsammans fungerar som ett djurräddningslag, uppger Egentliga Finlands räddningsverk.

EU-länderna enades om stöden efter torkan

EU:s medlemsländer godkände nyligen en rad stödåtgärder för gårdar som under den gångna säsongen har lidit ekonomiskt av ogynnsamt väder. Åtgärderna ska dessutom öka tillgången på djurfoder.

Tyskland förbjuder glyfosat från 2023

Den tyska regeringen presenterade på onsdagen ett jordbrukspaket som bland ska rikta in sig på insektskydd. Enligt programmet ska tillståndet för glyfosat inom det tyska jordbruket upphöra den 31.12 2023.

Problem med frakt för åländska rågen

En försenad fartygsleverans av konstgödsel vållade förra veckan problem med Ab Lantbruks mottagning av spannmål till torken i Färjsundet, därifrån den åländska spannmålen skeppas till fastlandet.

Nordkalk minskar antalet anställda

Kalkstensföretaget Nordkalk ändrar sin organisationsmodell och går från en koncern- och funktionsbaserad modell till en modell baserad på geografiska regioner. Detta kommer att leda till en beräknad minskning av tjänster med upp till 200, varav upp till 90 i Finland.

SLC - Mg 1338
Höga och även akuta förväntningar på livsmedelsombudsmannen

– Låt det vara sagt från början att vi inom jordbruksnäringen har höga men också akuta förväntningar på den nya livsmedelsombudsmannen. Han ska lyckas få till stånd en rättvisare fördelning till jordbrukarnas fördel av både priser och risker inom livsmedelskedjan. Det kommenterar SLC-ordförande Mats Nylund efter att ha bekantat sig med några uttalanden, som den nyss tillsatte livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg har hunnit yttra om sin uppgift.

EU:s växtskydd är inget handelshinder

USA, Kanada, Australien, Mercosur och en lång rad andra länder klagar inom världshandelsorganisationen WTO mot EU:s stränga växtskyddsregler. Länderna anser att reglerna stör den fria handeln. EU-kommissionen avvisar anklagelserna.

Noteringarna på GDT fortsatte ännu nedåt

Noteringarna på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland föll för tredje gången i rad.

Markägarkväll om Nylandsplanen 2050

Finlands Skogscentrals projekt Skogsbruk och planläggning ordnar tillsammans med MTK och SLC ett evenemang för markägare om Nylands landskapsplan 2050 – planläggningens inverkan ur markägarens synvinkel.

SLC - Hk Parkn Shop Supermarket Tulip Luncheon Meat Sept 2012
Danish Crown gör sig av med problembarnet Tulip

Den danska slakterikoncernen Danish Crown gör sig av med sitt förlustbringande brittiska dotterbolag Tulip Ltd. Köpare är amerikanska Pilgrim´s Pride Corporation. I köpet ingår tolv fabriker med 6.000 anställda.

SLC - 6070781704 E0C93D9E89 O
SLC Nyland kräver full ersättning för vargskador

Det är viktigt att full ersättning för skador av varg på husdjur och hundar betalas ut utan dröjsmål. Det kräver SLC Nyland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

SLC förutsätter bibehållna LFA- och miljöersättningar

Vi måste förutsätta att sänkningarna av miljöersättningen och LFA-ersättningen kompenseras fullt ut så som regeringsprogrammet utlovar. Det säger förbundsordförande Mats Nylund efter att ha framfört SLC:s krav och förväntningar inför den fortsatta beredningen av nästa års statsbudget till jord- och skogsbrukminister Jari Leppä (c) i början av veckan.