SLC - 26589954371 1Da753D4A7 O
Störande tupp får gala vidare

I början av sommaren drogs den franska tuppen Maurice i den lantliga byn Gajac bildligt talat inför rätta. Ett inflyttat par från stan kände sig störda av tuppens tidiga galande och krävde att Maurice ska hålla näbben. Nu har en domstol i Rochefort avgjort tvisten till förmån för Maurice.

Isis utrustar kor med sprängsatser

Terrorgruppen Isis har börjat utrusta kor med sprängsatser för sina angrepp mot säkerhetsstyrkor i Irak. Enligt den irakiska militären beror taktikändringen på att Isis får allt svårare att rekrytera mänskliga självmordsbombare.

SLC - Heisala 1 B Webben
Johanssons investerar i framtidens skärgårdsmjölk

Att bygga på en holme innebär en extra utmaning logistiskt. Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Heisala ö i Pargas har knäckt den nöten. Deras nya ladugård tas i bruk i november.

SLC - Kalkoner 5 Webben
Hemmanet tar i bruk ny högteknologisk anläggning för kalkonuppfödning

Inom kort inleder företaget Hemmanet kalkonuppfödningen i den nya anläggningen. Det innebär i praktiken att produktionen mer än fördubblas från 12.000 till 26.000 kalkoner per omgång.

SLC - Farstall 4 Webben
Historiskt stort fårhusbygge på Bergö

Trots den ekonomiska osäkerheten tror landsbygdsföretagare Lars-Erik Söderholm på ett fortsatt jord- och skogsbruk och djurhållning. Tillsammans med sonen Nicolai bygger han ett historiskt stort fårhus på Bergö i Malax skärgård.

SLC - Lerbyggande 3 Webben
Lerbyggandet på väg tillbaka

Erika Sillander från Lerföreningen berättade allmänt om lerbyggnadstekniker och lerklining som metod för att förbättra väggar och fasader.

SLC - 36651551201 40158C0Ba3 O
Biomassa blir bränsle via förgasning

VTT har utvecklat en ny slags process för att skapa gas på sin experimentella DFB-anläggning vid VTT Biorukki i Esbo.

SLC - Markanvandning 1 A Webben
Markplanering påverkar markägare och samhällsstrukturen

Markplaneringen ska vara ett verktyg som ger mervärde för markägaren och kommunen. Lokala förhållanden måste beaktas mera, säger Roger Häggman och Mats Björklund.

SLC - Rost
Röst

SLC - Slatten 3
Slättens Mat & Mystik – lyckat och välbesökt

Det var trivsamt och lagom trångt på torget i Närpes senaste fredag när årets version av evenemanget Slättens Mat & Mystik arrangerades. Uppemot trettio försäljare, varav tio matrelaterade, höll kommersen igång.

SLC - Norska Gaster 1
Norska länstjänstemän på Finlandsbesök

Förra veckan besöktes Finland av norska länstjänstemän inom jord- och skogsbruksförvaltningen vid Trøndelag, regionen i mitten av Norge.

SLC - Img 1518
SLC kräver korrigeringar av anslagen för LFA- och miljöersättningar

SLC kräver att anslagen för LFA- och miljöersättningen korrigeras enligt regeringsprogrammet med de utlovade framtidsinvesteringarna redan i nästa års statsbudget. Det handlar om summor på 42 miljoner i LFA-ersättning och 88 miljoner i miljöersättning.