SLC Åboland: Vargskador är verklighet för husdjursproducenter

Husdjursproducenternas oro för skador på sin egendom är verklighet i dag. Bland annat av de här orsakerna är det viktigt att lokalbefolkningens synpunkter beaktas i vargfrågan. Det framhåller SLC Åboland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en förvaltningsplan för varg.

ÖSP och SÖP vill förvalta vargstammen i Norden och Ryssland som en helhet

Vargstammarna i Finland, Skandinavien och nordvästra Ryssland skall förvaltas som en helhet. Det anser Österbottens svenska producentförbund och Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening i sitt gemensamma utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till förvaltningsplan för vargstammen. Det här är också i enlighet med utkastets förslag.

SLC - Varg Johannes Jansson
SLC om vargplanen: Bevarande kan också betyda färre vargar

Att bevara behöver inte innebära att vargstammen ska bibehållas i den storlek eller omfattning den är nu, påpekar SLC i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

Världsmarknaden pressar sockerpriset

Betkampanjerna har startat i EU, men den europeiska sockerindustrin kämpar med ett fortsatt lågt sockerpris. Det finns helt enkelt för mycket socker på världsmarknaden.

SLC - Wheatidaho 2254 1600
Socker och spannmål pressar globala matpriser

FAO:s matprisindex har fallit för tredje månaden i rad denna sommar. I augusti föll FAO:s matprisindex med 1,1 procent. Indexet befinner sig ändå 1,1 procent över motsvarande fjolårsvärde, men socker och spannmål drar ned medelpriset.

Bra skörd av höstsäd i Nyland

Den senaste veckans regn och fuktiga väder har satt käppar i hjulen för skördearbetet och höstsådden i Nyland. Men mellan skurarna har man ändå lyckats få en del skördat.

Copa-Cogeca berömmer listan på kommissionärer

Generalsekreterare Pekka Pesonen vid Copa-Cogeca noterar som en första reaktion att förteckningen över kommissionärerna övertygar.

Ändringar i ersättningsvillkoren för lagring av trädgårdsprodukter

Tiden att ansöka om ersättning för lagring av grönsaker har ändrats i år. Bakgrunden är att ersättningen i fortsättningen räknas enligt lagringssituationen i november och december, inte längre oktober.

SLC - Leppa Lins Parlament Agrarausschuss
EU-utskott håller fast vid sina CAP-positioner

EU-parlamentets jordbruksutskott kommer inte att ändra sina positioner inför CAP-reformen. Utskottets föreliggande förslag från april skickas till plenum utan väsentliga ändringar. Det kom utskottet överens om förra veckan.

Polen och Baltikum kräver utjämnade direktstöd i EU

Jordbruksministrarna i Polen, Estland, Lettland och Litauen efterlyser utjämnade direktstöd i EU för att åstadkomma en rättvisare konkurrens inom unionen.

SLC - 20160504 Ep 036020 A Aha 029
Polack ska leda jordbruket i EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har fördelat posterna för sitt nya manskap. Som jordbrukskommissionär lanseras polacken Janusz Wojciechowski. Hans företrädare på posten, Phil Hogan, ska i stället ansvara för handelsfrågor.

SLC - Dronare1
Drönare tävlade i att mäta vall

Förra veckan ordnades den internationella tävlingen Drone Tournament 2019 i Finland. Tävlingsdeltagarna skulle bland annat uppskatta mängden vall på ett skifte i ett uppdrag som utarbetats av Lantmäteriverket LMV och Naturresursinstitutet Luke.