EU

Tyska skogsägare kan få ersättning för kolinlagring

Intresset för att använda skogarna som kolsänka växer. Tyska skogsägare kommer kanske snart att få betalt av staten för kolinlagring. Det anser åtminstone jordbruksminister Julia Klöckner, som nyligen presenterade sina planer för pressen.

En tredjedel av Tysklands yta är täckt av skog. I konkreta siffror uttryckt växer 90 miljarder träd på en sammanlagd yta av 11,4 miljoner hektar. Enligt Klöckner handlar det om en gigantisk kolsänka.

Jord- och skogsbruket är i praktiken de enda sektorerna i Tyskland som effektivt lagrar CO2. Uttryckt i siffror avleder den tyska skogen varje år 62 miljoner ton kol. Det motsvarar sju procent av emissionerna, framhåller Klöckner.

Hon anser att skogarna är den bästa medicinen mot klimatförändringen. Det är dags att sätta ett pris på CO2-emissionerna, men i så fall måste man också belöna alla dem som håller skogarna i ett sådant skick att de kan tjäna klimatskyddet.

Skogen är viktig för klimatskyddet

Hittills har skogarna klimatnytta inte belönats i någon större grad. Nu ska det bli ekonomiskt attraktivt för skogsägare att förstärka kolsänkan med diverse åtgärder. EU driver dessutom på åtgärder som håller koldioxid borta från atmosfären.

Det tyska jordbruksministeriet och skogsbruket har tillsammans med forskare och fackfolk sammanställt ett koncept med namnet ”Klimaschützer Wald“ (skogen som klimatskydd) som syftar till att främja skogarnas roll för klimatskyddet.

Ersättningar ska dels betalas till skogsägare som målmedvetet går in för hållbar skogsskötsel. Det kan till exedmpel handla om att inrätta skogsplanteringar med härdigare trädslag som klarar sig bättre i det föränderliga klimatet.

För det andra lockar staten med pengar till företagare som producerar långlivade träprodukter, eftersom kol lagras i trä under långa tider. I båda fallen är nya modeller nödvändiga för certifieringen.

Klöckner föreställer sig ett grundbelopp för skogsägare som anlägger, odlar och utvecklar klimathärdiga skogar. Verksamheten förutsätter ett certifierat och hållbart skogsbruk. Grundbeloppets storlek beror på skogens typ och tillstånd.

Fleråriga kompensationer

Skogsägare som vidtar specialåtgärder för att höja skogens förmåga att lagra CO2 och främjar tillväxten av långlivat trä skulle dessutom berättigas till ett tilläggsstöd. Detta skulle i synnerhet gälla trä för husbyggen.

Ministeriet utgår från fleråriga kompensationer. Tillväxten och skogens skick granskas med jämna mellanrum för att kontrollera hur tillväxten framskrider. Samtidigt granskas förutsättningarna att gå vidare med uppföljande åtgärder.

Enligt Klöckner har det tyska jordbruksministeriet redan inlett förhandlingar med EU-kommissionen för att i god tid undvika eventuella problem med stöden. Diskussionerna fortsätter och samtalen har varit goda, försäkrar Klöckner.

Ministeriet har också granskat resultaten av tidigare stödprogram för de tyska skogarna. Detta gäller inte minst landets hittills största skogsvårdsprogram från 2019, med en budget av 1,5 miljarder euro.

Programmet lanserades för att motverka effekterna av stark torka och skadeinsekter. De drabbade delstaterna tilldelades bland annat anslag för att anställa personal för röjningar av bestånd som hade skadats av barkborrar.