Hardi 1
Nya Hardi Aeon finns med tankvolym 4 200 eller 5 200 liter och upp till 39 meter bred ramp. Utvecklingsarbetet har tagit över fyra år och till nästa säsong kommer de första maskinerna i en mindre serie ut på marknaden.
Jordbruk Maskin & teknik

Framtidspruta från Hardi

Ökad kapacitet och exaktare arbete, nya Aoen från danska Hardi ska överträffa företagets Commander-serie och går nu i hårda tester för att anpassas till hela världens krav och regleringar. Enligt Peter Hernik Dahl, försäljningschef på Hardi, är det inte enkelt att ta fram en ny växtskyddsspruta och få den godkänd för försäljning och användning på alla världens marknader.

Med nya Aeon, som för första gången visades på Agritechnica i november 2019, är det målet. Vid utvecklingen av Aeon har Hardi tänkt på allt. Maskinen ska vara enkel och snabb att använda, från påfyllning av vatten och preparat, arbete i fält samt diskning och rengöring för vinterförvaring i maskinhallen.

Samtliga ventiler är inbyggda i vätskesystemet och vid preparatpåfyllaren till vänster på maskinen finns en monitor som vägleder föraren om allt som ska göras. Det första man gör är att knappa in areal, preparat och doser samt mängden vätska per hektar. Därefter visas i datorn exakt hur mycket av de olika preparaten som ska tillsättas och när sprutan fylls med vatten via den egna pumpen håller maskinen själv reda på hur mycket som ska i.

Hardi 2
Enkel påfyllning ger korta stillestånd.

Växtskyddssprutan har dubbla pumpar så vatten fylls snabbt.

– Genomgående för den här maskinen är att det ska vara så lite stillestånd och så mycket effektivt arbete som möjligt.

Effektiviteten är stor även i fält. Fjädring på hjulaxel och ramp i kombination med låg tyngdpunkt medför att ekipaget kan svänga snabbt och snävt.

– Vi hade en förare som tog svängarna på vändtegen i 15 kilometer per timme utan att rampen rörde sig.

När det gäller ramper kan kunden välja mellan i stort sett allt Hardi har på lagerhyllan och därmed finns det arbetsbredder från 24 till 39 meter.

Tanken har kapaciteten 4 200 eller 5 200 liter och i ett första skede tillverkar nu Hardi 10-20 maskiner som ska säljas till kunder i Nederländerna och Skandinavien för att köras i praktisk drift hos lantbrukare under år 2021.

Hardi 3
Skärmarna följer med hjulstyrningen och maskinen blir inte så smutsig.

Den kraftfulla datorn kan utvecklas vidare för framtidens krav. Inom kort ska digital teknik medför att servicepersonal kan göra diagnostik på växtskyddssprutan på distans och hjälpa föraren med inställningar och felsökningar.

– Datorn kan komma att användas till funktioner som vi i dag inte ens vet att vi behöver, konstaterar Peter Henrik Dahl.

Även rengöringen har man tänkt på och skärmarna på hjulen följer med när hjulen styr för att minska smuts på maskin och ramp.

– Man ska inte behöva rengöra munstycke för att det kommer skit från hjulen.

På nya Aeon har Hardi konstruerat tanken lite annorlunda så att mer vikt hamnar på traktorn vilket ger ett stabilare ekipage.