Wm
Ett splitternytt växthus ger nya möjligheter för 4H-odlingarna vid Rasmusgården. Oliver Bagge, Lisa Kippola, Chatarina Doktar och Jappe Häggblom.
Livet på landet

Nytt växthus ger nya möjligheter för 4H-föreningens köksträdgård

Wm1
I juni och juli kommer det att ordnas en sommarklubb på fredagarna där 4H-medlemmarna får mer möjlighet att lära sig om odling.
Det här är tredje året i rad som Vörånejdens 4H arrangerar sin matskola på idylliska Rasmusbacken i Vörå. Med femton barn och fem ledare är huset fullt och daglägret fulltecknat. Matskolan är populär och fler hade önskat delta. 

Temat för årets matskola, som ordnas på sextiotalet platser runtom i landet, är närmat. 

Själva begreppet ”närmat” verkar barnen i Vörå inte ha varit bekanta med från förut, enligt verksamhetsledaren Chatarina Doktar. 

– Men jag tror nog att de flesta här är vana vid att köpa inhemska och lokalproducerade livsmedel, säger hon. 

4H-föreningen har i år satsat på att utöka sina odlingar med ett nio kvadratmeter stort glasväxthus. Ännu skinande nytt och i praktiken orört, men under matskoleveckan kommer deltagarna att fylla det med tomat, gurka, paprika och pumpa.

– Det är roligt att vi är den enda finlandssvenska 4H-föreningen som har ett eget växthus att tillgå, säger Chatarina. Men eftersom det ännu inte är igång kan barnen inte hämta råvaror här till den mat vi tillreder på matskolan. 

Växthuset ger nya möjligheter och en starkare koppling till närmatstemat och redan ifjol startade föreningen projektet #odlingsglädje med avsikt att utvidga redan befintliga odlingar.

4H-medlemmarna har i sina lokala föreningar fått vara med och förodla de plantor och grödor som nu planteras ut. I sommar kommer man också att hålla en sommarklubb varje fredag i juni och juli, med undantag för midsommar. Då kommer fokus att ligga på gårdsdjuren och odlingarna.

– Vi vill att barnen ska få ha sin egen trädgård, säger Chatarina. Växthuset passar in i idyllen här. Vi kommer också att ha lite odlingslådor med bland annat morot och rödbeta.

En av föreningens medlemmar har som sommarjobb att sköta odlingarna på gården. Dessutom sysselsätter klubben ytterligare tio personer tack vare all verksamhet som den ordnar i Vörå.

W M3
Fanny Rintamäki och My Häggblom jobbar under ledning av Lovisa Södergård.

Laga mat och skörda grödor

Matskolans deltagare som är mellan 8-12 år tillreder själva morgonmål, lunch och mellanmål under de fyra dagar matskolan pågår. Veckan inleddes med traditionell husmanskost; potatismos, köttbullar med gräddsås och rårörda lingon samt sallad.

– Barnen tycker det är roligt att få göra allt från början till slut, säger Chatarina. Det är en annan inlärningsmetod. Kanske ser en rätt inte alltid ut som den brukar, men viktigast är att barnen får pröva på. 

Diskussion, lek och ett gårdsbesök till en bondgård är också en del av matskolan. I år besöker vöråbarnen Grannas lantbruk som bland annat säljer mjöl och gryn via kommunens rekoring. 

– Det är viktigt att vi kan visa barnen att vi ska uppskatta närmat och använda den mer, säger Chatarina.

I augusti drar en skördeklubb i gång där barnen ska få lära sig att ta vara på grödorna på olika vis, till exempel som soltorkad tomat och inlagd paprika. 

Planen är också att ställa till med en skördemarknad i Vörå under omställningsveckan i höst.

Wm3
I matskolan får barnen också lära sig varför det är så viktigt och bra med närmat och att vi som konsumenter bör stöda lokala producenter. Ellen Bäck gör en informationsaffisch som ska sättas upp vid biblioteket.

Matlagning och nya kompisar

Deltagarna i årets matskola kommer från Vörås alla tre kommundelar och sträcker sig över hela åldersspannet. 

Lisa Kippola och Oliver Bagge som är med och ställer i ordning växthuset deltar i matskolan för tredje gången. Det är roligt att laga mat och att få leka med kompisarna, tycker de.

– Igår åt vi kyckling på spett och idag ska vi få rabarberpaj till mellanmål, berättar Lisa.

Inne i kursgården sitter Ellen Bäck med i en av grupperna som tillverkar informativa affischer om närmat. Affischerna kommer sedan att sättas upp vid biblioteket. 

Ellen säger att hon älskar att laga mat och gör ganska ofta mat därhemma. Idag har hon tillrett vaniljsås och hjälpt till med köttbullarna.

– Maten är godare när man gör den själv, säger hon. På matskolan har jag lärt mig nya saker som till exempel hur man gör paneringar. Och så har jag fått nya kompisar.

Till matskolan hör också att barnen får bjuda in föräldrar och syskon. Vanligtvis brukar alla sitta tillsammans, men på grund av restriktionerna ordnas middagen i år som ett drop in-tillfälle under två timmars tid för att man ska kunna hålla rätt antal personer. 

Familjemiddagens meny består av stekt eller grillad sik och ett kycklingalternativ. Serverat med kornotto – risotto gjord på korn i stället för ris – och en örtsallad. Till efterrätt blir det rabarberparfait och rabarbersmulpaj.