Dsc04475
Svenskfinland från Karleby i norr till Lovisa i öster omfattas givetvis när Visit Åland donerade äppelträd till alla Finlands städer. Från vänster Visit Ålands kommunikations- och försäljningschef Niko Micklin (född i Ijo som numera hör till Uleåborg), äppelodlingens ”VD” Jan Alm, Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen och Anna Alm från Öfvergårds äppelodling, som vunnit många mathantverksmedaljer för sina produkter.
Jordbruk Livet på landet

Framdukat för stadsborna att bita i Ålands söta äpplen

Ålands självstyrelses 100-årsjubileum uppmärksammas med råge i hela Finland genom att turismfrämjandet Visit Åland donerat 106 äppelträd till alla städer på fastlandet.

Sedan skänkte äppelodlarna Anna och Jan Alm ett extra träd för att stackars mariehamnare hemma på Åland inte skulle bli utan.

Äppelträden sänds dock inte i praktiken till mottagarna runt om i landet. De för fem år sedan planterade träden får i stället bära frukt hemma hos Anna och Jan Alm på Öfvergårds äppelodling i Finström Tjudö.

– Men alla stadsbor och fastlänningar får liksom ålänningarna gärna komma hit på gårdssafari för att njuta av äppelodlingen och dess frukter, försäkrar Anna och Jan.

Visit Ålands kommunikations- och försäljningschef Niko Micklin berättar att alla städer på sin hemsida också har fått ett formulär där stadsborna kan föreslå hur just den stadens äppel borde användas.

Alla kan bli delägare i äppelodlingen

Att de donerade träden finns just i Öfvergårds odling beror främst på att gården var först på Åland med modellen Mitt Äppelträd; Vi odlar – Du skördar. Det innebär att alla intresserade för 60 euro per år kan hyra ett eller flera äppelträd och på det sättet bli andelsägare i en äppelodling. 

Gårdsfolket förbinder sig att sköta träden professionellt och med all sin yrkeskunskap och meddelar sedan när trädens ägare kan komma och plocka åt sig frukten av odlarnas mödor.

Ett äppelträd kan ge allt mellan 10 och 30 kilo beroende på vädret och andra förutsättningar. 

– I år har äppelblomningen sett väldigt bra ut, men frostnätter och hagel kan ännu förstöra mycket. Och den torra sommaren 2018 blev det samtidigt så hett att inte ens bevattning hjälpte. Man riktigt såg hur fukten ångade bort från träden, berättar Jan Alm.

Han titulerar sig gårdens VD i betydelsen ”verkställande dräng”.

Prisbelönade produkter

Med sina 6.000 äppelträd är Öfvergårds en liten odling på Åland, som producerar närmare 75 procent av den totala inhemska äppelskörden.

Men gården odlar äpplen av 17 olika sorter och åtta av dem blir även ”sortren” äppelmust pressad av första klass äpplen. Smaken blir alltså renodlad från en enda äppelsort i stället för att vara ”blandsaft”.

Picklade äppelskott finns också bland Öfvergårds produkter, som vunnit guld och andra medaljer i flera mathantverkstävlingar.

– Verkligt kreativt att komma på idén med hyrträd och sälja äppelkart som oliver i stället för att bara kasta bort den, berömmer Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen, med rötter i åboländska Pargas och förgreningar också till Kimitoön.

Gåva med kryddighet

Äpplet har ju varit en mytomspunnen och ibland till och med förbjuden frukt ända sedan Evas dagar i lustgården och prinsessan Törnrosas hundraåriga sömn. Men Finlands samlade stadsbefolkning inklusive republikens president Sauli Niinistö, som också fått ett eget träd, kan förlita sig på att den åländska äppelfrestelsen erbjuds utan sådana baktankar.

Det här är ju raka motsatsen till att Åland skulle försöka suga musten ur fastlänningar! Ingen behöver heller riskera att bita i det sura äpplet. 

Eller finns det ändå en syrlig liten rävsvans bakom örat när Jan Alm beskriver gårdens must av äppelsorten Zonga?

– Den kan drickas båda kall och varm. Men när den värms upp kommer det fram en kryddighet som inte känns i den kalla drycken. Därför är den här musten perfekt för en picknick på vintern, säger han inbäddad i åländsk försommarvärme.