SLC - Dsc 2273
Traktorpulling populärt dragplåster i Yttermark

Intresset var stort när det arrangerades traktorpulling på en åker i Yttermark. Sammanlagt nio veterantraktorer deltog i tävlingen som var den första i sitt slag i trakten.

SLC - Edeka
Medlemsländerna stöder EU-initiativ till prisöppenhet

EU-kommissionen skärper greppet om prisövervakningen och -rapporteringen i livsmedelskedjan. Snart ska prisbildningen och handelns marginaler också granskas. De nya åtgärderna ska enligt planerna tillämpas från början av 2021.

ASF slog till i Filippinerna

Den afrikanska svinpesten har nu också bekräftats i Filippinerna, där mer än 7.000 grisar hittills måste nödslaktas. Landets myndigheter hoppas att epidemin ännu kan begränsas. Det är inte känt hur smittan har kommit in i landet.

SLC - 70498456 2575995582438752 8823469032083554304 O
Årets FM-vinnare i mathantverk utsedda

I tävlingen som ordnades under veckoslutet deltog över 62 företag med 122 produkter. Bland tävlarna fanns förutom finska företag också deltagare från Estland och Lettland.

SLC - Rivna Far
Finlands viltcentral: Risken för hund- och fårskador på vargområden ökar på hösten

Risken för att jakthundar som rör sig på längre avstånd från ägaren ska stöta på varg är störst under hösten. Även fårskador orsakade av varg sker mest under perioden juli-september, då valparna börjar öva bytesjakt och de unga vargarna söker egna revir. Dessa oerfarna predatorer kan söka lättfångade byten.

Höstanmälan kan nu skickas in

Från och med idag måndag 16.9 kan jordbrukarna lämna in höstanmälan för miljöersättning i webbtjänsten Vipu (http://vipu.ruokavirasto.fi), påminner Livsmedelsverket. Anmälan gäller skiften där miljöersättningsåtgärderna växttäcke vintertid, placering av flytgödsel i åker och återanvändning av näringsämnen och organiskt material genomförs.

Tomt i spannmålslårarna efter den knappa skörden 2018

Hösten 2018 var andra året i följd då spannmålsskörden blev liten. Exporten var den minsta på tio år.

Faktagaffeln 2019 har utkommit

Statistikpublikationen Faktagaffeln 2019 finns nu att få både i elektronisk och tryckt form. Publikationen innehåller färsk statistik om Finlands matproduktion och -konsumtion i fickformat.

Fyra italienska bönder omkom

Fyra mjölkbönder avled i närheten av Pavia i norra Italien i fredags när de skulle tömma en gödselbassäng på gården. Eftersom ingen annan var närvarande vid olyckan är det omöjligt att säga exakt vad som hände, men polisen tror att någon av männen ramlat i och de andra sedan försökt rädda honom. Troligtvis blev de omtumlande av de giftiga gaser som gödseln avger.

SLC - 1 Img 8931
Festa på höstens skörd

SLC - Dsc 2214
Ny inhemsk Camion-vagn underlättar ballastningen

Dikoproducenten Johan Snickars i Övermalax skaffade nyligen en nio meters Camion-balvagn med hydrauliska sidor som öppnas uppåt. Investeringen innebär att balhanteringsarbetet förenklas och försnabbas, säger han.

SLC - Troskdemo4
Sampo Rosenlew C10 visades upp på Söderfjärden

En effektiv tröska utrustad med den senaste tekniken. Och har marknadens bredaste hytt. Förra veckan visades Sampo Rosenlew C10 upp på en demonstration på Söderfjärden.