Jordbruk Opinion Marknad

Ledarsticket:
Produktionsinsatserna är dyra
och producentpriserna släpar
hopplöst efter

Enligt Statistikcentralen steg priserna på jordbrukets produktionsinsatser under 2021 års andra kvartal med 6,9 procent. Produktionsinsatsernas köpprisindex är nu högre än någonsin under 2000-talet. Jordbrukets produktionsinsatser och -tjänster kostar nu 8,6 procent mer än för ett år sedan.

Priserna på handelsgödsel steg 17,3 procent och det är här vi hittar den enskilt största förhöjningen bland de olika produktionsinsatserna. Det nya gödselåret inleddes med exceptionellt höga priser och det tycks förväntningar om att gödselpriserna inom kort kommer att stiga ytterligare. För en växtodlare är handelsgödseln den i särklass dyraste produktionsinsatsen.

Tyvärr syns ändå inte den här prisutvecklingen på motsvarande sätt i producentpriserna, inte ens nära på. Under samma tidsperiod, årets andra kvartal, steg nämligen producentpriserna med enbart 4,3 procent. Utan pälsnäringen är ökningen 2,6 procent.

Produkter som härstammar från växtriket kostar nu 10 procent mer än för ett år sedan. Husdjursprodukter kostar ungefär en halv procent mer än för ett år sedan, trots att köttets och mjölkens producentpris sjunkit.

Det är beklämmande uppgifter som framkommer ur Statistikcentralens index över jordbrukets produktionsinsatser. Gödselpriserna är den uppenbara boven i dramat, det är helt klart och det ska vi inte sticka under stol med. Det finns inget annat sätt att förklara den dramatiska förhöjningen av indexet för jordbrukets produktionsinsatser.

Samtidigt blir ju inte det hela bättre av att producentpriserna, om vi lämnar bort pälsnäringen vilket torde vara rimligt i sammanhanget, ökat med futtiga 2,6 procent under samma tidsperiod. Det som det visar på i slutändan är inte speciellt muntert och det är en olönsam växtodling och en bransch i kris.