Lpx 167619
Antalet vargangrepp på får och annan betesboskap har ökat kraftigt i Tyskland. Producenterna efterlyser förändringar i vargpolitiken. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Tysklands agrarminister
vill lätta på vargskyddet

Den växande vargstammen i Tyskland är ett hot mot beståndet av betesdjur, varnar landets boskapsproducenter. Jordbruksminister Julia Klöckner tar problemet på allvar och vill lätta på vargskyddet i regioner med höga populationer.

Enligt den tyska lagstiftningen är det tillåtet att nedlägga vargar som förorsakar allvarlig ekonomisk skada. För övrigt är vargen fredad. Staten beviljar i nödfall bidrag för skyddande vargstaket i trakter med en tät vargstam.

På grund av den vargvänliga politiken trivs vargarna utmärkt och förökar sig snabbt. Det märks tydligt i statistiken över antalet vargskadade nyttodjur. Förra året rapporterades 37 procent fler fall än året innan. Nästan 4.000 nyttodjur hade rivits av vargar.

De senaste två åren har antalet vargangrepp med dödlig utgång för boskapen närapå fördubblats i Tyskland. Under 2018 rapporterades 2.067 fall och påföljande år revs redan nästan 3.000 nyttodjur till döds.

Fjolårets vargräkning resulterade i observationer av 128 vargflockar, 39 vargpar och 9 ensamma djur. Motsvarande siffra ett år tidigare var 105 flockar, 40 par och 12 ensamma djur. Den tyska vargstammen ökar massivt.

Reproduktionen inger bekymmer

Det starka reproduktionstalet inger bekymmer på landsbygden. Under fjolårets vargmonitoring påträffades tillökning av varg i 117 territorier. Sammanlagt räknades 436 valpar i de aktuella områdena.

Enligt producentorganisationen DBV rapporteras de allvarligaste vargskadorna i landets två östliga delstater Brandenburg och Mecklenburg-Vorpommern samt Niedersachsen i nordväst.

Mest utsatta för vargangrepp är får samt djur i vilthägn. Men också nötboskap, getter, hästar, alpackor och hundar dödas av vargar. På grund av den snabbt tilltagande trenden varnar producenterna för svåra konsekvenser.

Den tyska producentorganisationen DBV betraktar vargen som ett allvarligt hot mot beteshållningen. Ironiskt nog är det just denna form av djurhållning som har det bästa ryktet hos den stora allmänheten.

DBV befarar att den nuvarande vargpolitiken gör det omöjligt på längre sikt att hålla betande boskap utan risk för ständiga förluster. Skyddsnät är otillräckliga som motåtgärd. Erfarenheterna visar att vargar snabbt lär sig att forcera staket.

Regional vargjakt kan skydda betesdjur

Förtvivlade bönder försöker stärka övervakningen med hjälp av video- och värmekameror. Större gårdar har börjat anlita externa vaktföretag, som larmar per telefon om en varg siktas i närheten. Nackdelen är de höga kostnaderna för denna typ av service.

Jordbruksminister Julia Klöckner föreslår regional vargjakt som en möjlighet i trakter där vargangreppen ökar mest. Det handlar inte om att utrota vargen, men vi måste handla snabbt för att inte förlora hållningen av betesdjur i utsatta regioner, framhåller ministern.

Klöckner hänvisar dessutom till den ekonomiska aspekten. De statliga kompensationerna för vargskador stiger brant. Enbart under året 2019 mer än tredubblades ansökningarna om kompensationer.

Enligt regeringens dokumentationsbyrå för vargfrågor förorsakar varje varg en kostnad mellan 7.000 och 9.000 euro per år. Därutöver förorsakar vargstammen indirekta kostnader för preventiva skyddsåtgärder.