Csm Pflanzenwachstumsversuche 2A45596339
Obevattnade plantor och plantor med hydrogel. FOTO: BOKU/Institut für Umweltbiotechnologie
Jordbruk EU

Hydrogel håller växterna
fräscha under torra perioder

Under långa torrperioder överlever inga växter utan regelbunden bevattning. Österrikiska forskare har emellertid utvecklat ett slags gel som håller fukten i jorden och avger både vatten och flytgödsel i lämpliga portioner under en lång tidsperiod.

Jordbruket står för omkring 70 procent av världens vattenförbrukning. Parallellt fortsätter medeltemperaturerna att stiga. Torka och hetta är rena giftet för grödorna. Ett nyutvecklat hydrogel som bevarar fukt som en svamp kan bli räddningen.

Ett forskarteam vid universitetet för jordkultur (Boku) i Wien och Austrian Center of Industrial Biotechnology har tagit fram ett hydrogel som suger upp vatten som en svamp och lagrar fuktigheten i marken under långa tider.

Hydrogelet består av polymera material som förmår ta upp stora mängder vatten, som under en lång tidsperiod avges i omgivningen. Enligt forskarna kan det biologiskt sammansatta hydrogelet bli till stor nytta för bevattning inom jordbruket.

En intressant egenskap är att gelet dessutom kan suga i sig flytande gödsel, som därefter långsamt avges tillbaka i jorden. På detta sätt effektiveras gödslingen av själva grödan. Parallellt förbättras jordmånens kvalitet för en lång tid framåt.

De första försöken har visat att växterna kan försörjas med tillräckliga mängder vatten upp till 52 dagar. Grödorna klarar sig hela tiden utan vattentillförsel. Det sänker kostnaderna för bevattning, minskar miljöbelastningen och höjer skörden.

Till skillnad från tidigare substanser är hydrogelet från Wien biologiskt nedbrytbart och består uteslutande av biologiska material. Parallellt fungerar produkten dessutom som transportör av gödsel och växtskyddsmedel.

Superabsorberare

På detta sätt kan jordbrukare, trädgårdsmästare samt frukt- och vinodlare spara tid och arbete. Hydrogelet är ett slags superabsorberare av olika material. Det suger upp och lagra vatten upp till fyra gånger sin egen vikt, uppger forskaren Gibson Nyanhongo.

Forskarna i Wien hänvisar till att fyra av fem bönder i alla delar av världen bedriver sina odlingar med hjälp av vatten. Eftersom klimatprognoserna samstämmigt förutspår allt längre torrperioder, kommer floder och sjöar att belastas mer än tidigare.

Den aktuella produkten är tillgänglig i varierande konsistens, torr eller fuktig, som granulat eller pulver. Hydrogelet är användbart både utomhus och i växthus. Forskarna letar nu efter kommersiella partner för marknadsföringen av den patenterade teknologin.