Potaatis4
Kaj Hemberg, potatisodlare i Dagsmark och ordförande för SLC:s potatisutskott, berättar att torkan och det varma vädret troligen har haft negativ påverkan på skörden. Variationerna kommer att vara stora, men på det stora hela blir det under medelskörd, säger han.
Jordbruk

Torkan och det varma vädret
drar ner potatisskörden

Potatisodlarna har fått arbeta intensivare än vanligt under sommaren. Torka och brist på regn har gjort att många som har bevattning fått ha igång sina anläggningar. Skörden beräknas bli sämre än normalt.

– Jag har satsat mycket tid på bevattningen av mina potatisodlingar. Så det har varit en tung sommar arbetsmässigt för att hålla odlingarna vid liv. Mycket annat jobb som borde ha blivit gjort har lämnats därhän, säger Kaj Hemberg, potatisodlare i Dagsmark i Kristinestad.

Hemberg har möjlighet att bevattna cirka 90 procent av sin potatisareal. Han har en anläggning som drivs med en traktordriven pump och en som är eldriven.

– Totalt har jag bevattnat 500 timmar i sommar. Cirka 2.000 liter brännolja har förbrukats och cirka 10.000 kilowatt ström. Så det har definitivt kostat extra att odla potatis den här sommaren. Och trots allt extra arbete tycker jag skörden av de tidiga sorterna ser betydligt sämre ut än normalt, berättar han.

Lappfjärdsnejden har under växtsäsongen i likhet med många andra områden i landet lidit av torka och hög värme. Enligt Hemberg kom det några skurar i början av växtsäsongen i maj, men efter det har det varit torrt.

– Det regnade knappt i juli och augusti här så de som har haft möjlighet att bevattna har satsat på det. Det varma och torra vädret har i likhet med spannmål bidragit till att potatisen brådmognat och det kommer att påverka skörden negativt, menar han.

Potaatis6
Kaj Hemberg har inlett upptagningen av tidiga sorter och konstaterar att hektarskörden ser ut att bli sämre.

Förväntar sämre skörd

Hemberg har inlett upptagningen av tidiga sorter och konstaterar att hektarskörden ser ut att bli sämre.

– Jag har tagit upp Siikli och fyllde 4 lådor i år jämfört med 5,5 lådor i fjol. Det säger kanske något om skördebortfallet i liten skala. Mycket beror också på jordarten. Sandrika jordar har påverkats mer av torkan och jag har en kollega som fick 20 ton per hektar när man vanligen brukar räkna med 40 ton per hektar. Så skördarna kommer att variera, men blir troligen mindre än normalt, säger han.

De senaste veckorna har det regnat relativt mycket i området. Det kan fortfarande gynna vinterpotatisen, tror Hemberg.

– Det kan påverka positivt, men eftersom det redan förekommit störningar med tio grader varmare än normalt och brist på regn så är förhållandena inte idealiska. Potatisskörden blir med största sannolikhet sämre än i fjol.

Däremot kan sommarens varma väder har påverkat stärkelsepotatisen positivt.

– Stärkelsepotatis mår i allmänhet bra av sol och en sommar med mycket sol som den här kan leda till bra stärkelseskörd, men det återstår att se.

Sören Lawast, potatisodlare i Jeppo och styrelseordförande för JEPO, beskriver årets växtsäsong som varierande. På våren regnade det 70 millimeter på bara några dygn, vilket bidrog till en trög start i området.

– Många som satte potatisen före regnen konstaterade att växtligheten stod stilla. Det var som att jorden blev kall och växtligheten kom inte igång ordentligt. En del potatisodlingar förstördes av det, berättar Lawast.

Potaatis5
Torkan och det varma vädret har påverkat potatisskörden negativt. Några toppskördar blir det inte i Österbotten, enligt några odlare, men det behöver inte heller bli fråga om en katastrof.

Stora variationer

Därefter kom torkan och det var varmt och uppehåll under stora delar av juni och hela juli.

– Alla som har bevattning har vattnat och värmen och torkan och den utmanande försommaren kommer att påverka skörden negativt. Några toppskördar blir det inte här i området.

Bevattningsanläggningar är inte lika vanliga i Jeppo som i Lappfjärd. Lawast har bevattnat cirka 20 hektar av sin odling.

– Men det ersätter inte bristen på regn. Det handlar mera om konstgjord andning under en längre torrperiod. Det är mycket svårt att hålla fukten i jorden utan regn, menar han.

Men de senaste veckorna har det kommit mycket regn i Österbotten och Lawast vill inte kasta yxan i skön.

– Det finns fortfarande växttid för senare sorter så vi får hoppas att vi efter omständigheterna kan vara nöjda med skörden. Sedan beror det också på åkrarna och somliga kommer ge god skörd medan andra tagit mera stryk. Variationerna kommer vara stora.

Upptagningen av tidiga sorter är i startgroparna i Jeppo, men regnen har gjort att det arbetet har stannat av. I början av september räknar han med att upptagningen av vinterpotatisen börjar.

– Upptagningen brukar pågå till andra veckan i oktober. Efter det blir det för kallt för att ta upp potatis här i området. Nu ska vi bara hoppas på goda förhållanden under hösten.