Dsc04769
Upp till 300 ton äppel per år produceras på Petra Sundins Änglagård. I år ser det bra ut med skörden. Här är hon med sorten Discovery som plockas i början på september.
Jordbruk

Driftiga Petra vill ha full kontroll
över äppelodling och nötkreatur

25-åriga Petra Sundin är en driftig tjej som nu ensam bestämmer över Änglagårds 16 hektar stora äppelodling efter att ha upplevt flera svåra livssituationer. Det värsta var när hennes pappa Peter för två år sedan dog i en tragisk bilolycka bara några hundra meter från hemmet i Finström Grelsby på Åland.

– Precis följande dag skulle vi börja årets äppelplockning!

Då hade Petra efter föräldrarnas skilsmässa redan skött äppelodlingen några år tillsammans med sin pappa. Men chocken att plötsligt stå helt ensam med allt ansvar var ändå fruktansvärd.

– Medan pappa levde skötte jag redan mycket av jobbet på egen hand, men det är ändå en helt annan sak att inte ha någon i närheten att diskutera med när olika beslut ska fattas. Jag är en person som vill ha full kontroll över allt som jag gör.

Tur i oturen var då att det redan var klart med den säsongsanställda plocknings- och sorteringspersonalen som för Petras del kommer från Ukraina. Med hjälp av dem och med stöd från den åländska ”äppelodlarfamiljen” samt Ålands Trädgårdshall fick hon skörden bärgad också den hösten.

– Petra har varit jätteduktig, tycker både äppelodlare och trädgårdshallens vd Tord Sarling.

Dsc04740
Äpplen av den tidigaste sorten July Red behöver plockas vid exakt rätt tidpunkt så träden plockas vanligtvis tre gånger. Som synes blir det också en hel del fallfrukt som vänner och bekanta kan hämta för att mata rådjur.

Personalbehovet kommer att växa

I fjol var det förstås coronapandemin som skapade stor osäkerhet för Petra och alla andra odlare som är beroende av tillfällig arbetskraft. Länge var det ju ovisst om utländska säsongsarbetare alls skulle få komma till Finland.

– Det var nervöst, men det ordnade sig, konstaterar Petra, som tillsammans med några av gårdens ukrainska ”trotjänare” själv ordnar med personalens arbetstillstånd och visum.

Några av de mest erfarna ukrainarna stannar också över vintern för att hjälpa till med beskärningen av Änglagårds ca 40.000 äppelträd.

Bostäder för säsongsarbetarna har hon ordnat i farföräldrarnas gamla hem alldeles intill odlingen samt i ett hus som hon hyr i sin hemby.

De första äppelplockarna kommer i slutet av juli. När plockningen och sorteringen är som intensivast i september-oktober har hon totalt 15 anställda.

– Men om några år behövs det ännu fler eftersom jag har en hel del unga äppelträd som med tiden kommer att ge större skörd.

”Läskigt” med arvskiftet

Petra Sundin hade redan som tonåring redan flyttat hemifrån och bodde ett par år i Mariehamn innan hon efter föräldrarnas skilsmässa för fem år sedan kom hem igen för att sköta äppelodlingen tillsammans med sin pappa.

– Ändå sen jag var liten har jag varit inställd på att ta över gården. Jag passar inte att bo i en stad, förklarar Petra.

Men eftersom hon också har en äldre och en yngre syster har det efter faderns död även varit en påfrestande process med generationsväxling och arvskifte. Sådant handlar ju ofta om stora pengar.

– Väldigt läskigt, är hennes beskrivning av hela proceduren som nu håller på att slutföras.

Under de två senaste jobbiga åren har hon inte heller hunnit med de nyplanteringar som är nödvändiga för att långsiktigt bedriva en kommersiell äppelodling.

– Men nu i höst ska jag beställa träd som kanske kan planteras om tre år.

Dsc04728
Petra Sundins Änglagård är den enda äppelodlingen på Åland som har en höj- och sänkbar plattform där man kan lasta äppelpallarna tillräckligt höga utan att behöva stege. Sorteringshallen har designats av frukt- och bärodlarföreningens förra ordförande Yngve Österlund, som också är utbildad byggnadsingenjör.

Sköter all besprutning

Änglagårds äppelodling omfattar 16 hektar, vilket enligt Petra är ”precis på gränsen” för vad hon klarar av att sköta ensam.

– Inklusive förberedelser tar det nio timmar för mig att bespruta hela odlingen. Helst tar jag alla skiften på samma gång, men ibland måste jag ändå dela upp arbetet i två pass.

Petra sköter själv all besprutning eftersom hon gillar att köra maskiner. Dessutom är ju växtskyddsexamen ett krav för bekämpningen.

Men arbetet handlar ingalunda enbart om att bekämpa skadeinsekter som exempelvis äppelvecklare, som det just i år har funnits ovanligt mycket av.

– Var tionde dag ska äpplena dessutom besprutas med kalcium, tar hon som exempel.

Petra är väldigt nöjd med att alla hennes odlingar är väl samlade nära hemmet och sorteringshallen och dessutom i direkt anslutning till Finbacka träsk, därifrån hon kan ta vatten för bevattningen.

Ett problem är däremot att Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighet ÅMHM nogsamt vaktar att odlarna inte tar ut för mycket vatten ur insjöar som behövs för bevattning.

– Den rekordtorra sommaren 2018 fick vi exempelvis inte alls ta så mycket vatten som skulle ha behövts och också i år har jag också fått snåla lite med vattnet, berättar Petra.

Mycket nöjd med distansutbildning

Den utbildning som krävs för att få stöd för generationsskifte har hon fått via distansutbildning som Ålands Yrkesgymnasium ordnat i samarbete med Optima i Jakobstad, som ansvarar för specialyrkesutbildningen i Svenskfinland.

– Det passade mig perfekt att få göra praktiken hemma på äppelodlingen och sköta den teoretiska utbildningen på distans. Jag var så nöjd med  studieupplägget att jag nu i höst börjar en driftsledarutbildning på distans.

Petra uppskattar speciellt att arbetet med äppelodlingen är omväxlande och intressant och att man ständigt får lära sig nya saker.

– Varje år kommer det nya preparat och regler som man måste beaktas beträffande odlingsteknik och bekämpning.

Där är Ålands Hushållningssällskaps rådgivare Pernilla Gabrielsson och Irene Karlstedt ett stort stöd liksom också nederländske fruktexperten René Bal, som tre gånger per år kommer till Åland som konsult för att ge äppelodlarna nya idéer.

– Jag är också väldigt tacksam för gruppträffarna med andra åländska äppelodlare, betonar Petra.

Gruppträffarna ordnas av Geta äppelring, men odlare från hela Åland är välkomna med. Den senaste träffen hölls i går torsdag.

Dsc04829
Gårdens Highland-djur kommer snabbt till dukat bord när Petra bjuder på äppelfrossa. I bakgrunden Petras hem.

Betande boskap håller älgar borta

Hemmanet Änglagård omfattar totalt ca 50 hektar när man också tar med naturbeten, vallar och skogar.

Just med tanke på betesmarkerna skaffades redan under pappa Peters tid Highland cattle-boskap till gården. Med tiden har Petra mer och mer lärt sig att tycka om djuren, som hon gärna matar med fallfrukt från äppelodlingen.

– När man som jag bor ensam är det så skönt att på kvällarna gå ut och prata med djuren. Jag tycker om dem så mycket att jag har fått svårt att sända dem till slakt. Därför har djuren blivit så många att jag nu i Sund arrenderar åkermark med vall för att ha tillräckligt med mat åt djuren, skrattar Petra.

Samtidigt påpekar hon betesdjuren också gynnar äppelodlingen.

– Det verkar som om de betande djuren bidrar till att älgarna håller sig borta. Älgar kan annars ställa till stor skador i äppelodlingar.

Vill vänta med familj

Beträffande framtiden säger Petra att hon gärna bildar familj fast hon trivs med att själv göra jobbet och utföra de olika arbetsmoment som krävs.

– Men det är nästan en förutsättning att hitta en man som också har intresse för företagande. Om man ska orka leva med någon som jobbar så mycket som jag själv behöver också partnern ha förståelse för att gården kommer först.

– Att skaffa barn som kanske i framtiden vill vidareutveckla och ta över äppelodlingen är också en dröm, men just nu finns inte tiden för det. Först vill jag fokusera på företaget några år till!

Dsc04753
Med den justerbara mobila arbetsplattformen går det behändigt att också plocka äpplen högst upp.