SLC - 3435193019 67B9F939C0 O
Franska kedjor straffas för bristande affärssed

I Frankrike har en ny lag om god affärssed medfört böter för tre stora handelskedjor. Det är första gången som lagen kom till användning. Centralaffärerna hade missat den lagstadgade fristen för de årliga förhandlingarna med leverantörerna.

SLC - Biofachm99J7Ybdwr
Ekomarknaden fortsätter att växa i EU och globalt

Marknaden för ekologiska livsmedel fortsätter att växa. I Europa steg omsättningen med ekologiska livsmedel från 33 miljarder euro till 40,7 miljarder euro under år 2018, enligt statistik som publicerades i anslutning till specialmässan Biofach i Nürnberg.

SLC - Dsc 2827
Klimattoleranta vallsorter behövs i högre grad

Hur kan man producera vallsorter mera effektivt och ekonomiskt? Det var en central nyckelfråga på en välbesökt valldag nyligen. Att det behövs mera klimattoleranta vallsorter var ett annat huvudbudskap från Merja Veteläinen från Boreal Växtförädling.

Arlas omsättning ökade under 2019

Arla Foods omsättning ökade något under 2019. Främst berodde ökningen på varumärkesförsäljningen som ökade med 5,1 procent.

Britterna avvisar EU-samtal om handel

EU-kommissionens hoppas på samförstånd i handelsutbytet med den brittiska regeringen, men utsikterna är mindre lovande. Britterna går hellre på konfrontationskurs. Premiärminister Boris Johnson visar inget intresse för kompromisser.

EU-jordbruket måste rusta upp för klimatkriser

EU behöver ett robustare jordbruk med härdigare grödor som klarar ett hårdare klimat. Det anser EU:s nya kommissionär för krishantering Janez Lenarcic. Därför borde EU bland annat satsa på tåligare växtsorter.

SLC - Atria Grohn
Atrias starka export till Kina fortsätter

Atrias export av svinkött till Kina fortsatte växa 2019, och takten förväntas öka 2020. Koncernens rörelseresultatet blev något bättre 2019 än för året innan, sade Atrias VD Juha Gröhn under en presskonferens förra veckan.

Atria utlovar bättre producentpriser för inhemskt svinkött – HKScan på samma linje

Den starka exporten till Kina kommer att synas i producentpriserna, lovar Atrias VD. Jari Leija som är chef för HKScan Finlands företagsverksamhet tror också på stigande svinpriser.

SLC - Ammuu Logo
Sarkamuseet ordnar fototävling för nötgårdar

Finlands lantbruksmuseum Sarka i Loimaa ordnar en fototävling för nötgårdar inom såväl mjölk- som köttproduktion. Meningen är att dokumentera hur nötgårdarnas vardag ser ut 2020 och bevara bilderna för kommande generationer.

SLC - 20707248 Efe87Cd32D O
Bayer måste ersätta skador för flyktigt ogräsmedel i USA

En domstol i USA har dömt kemikoncernerna Bayer och Basf till böter och skadestånd på sammanlagt 265 miljoner USA-dollar, sedan det flyktiga ogräsmedlet Dicamba enligt uppgift har skadat en angränsande plantage med persikor.

SLC - P041801 643526
Producenterna hamnar i kläm då EU grälar om sjuårsbudgeten

Denna vecka försöker EU:s medlemsländer igen en gång fila på en kompromiss om nästa långtidsbudget, men meningarna går starkt isär. Beredningen vill skära i anslagen till jordbruket men parlamentet, Frankrike och de östeuropeiska länderna går emot.

SLC - Suorakylv 1C
Samuel Jussila är Finlands unga producenters mästare 2020

Växt- och utsädesodlaren Samuel Jussila, 38, från Janakkala i Tavastland har utsetts till vinnare i tävlingen unga producenters mästare 2020. Samuel Jussila sköter sin gård exemplariskt, fördomsfritt och miljömässigt hållbart, anser juryn som bestod av representanter från producentorganisationerna SLC och MTK.