Dsc 1393
Mats Nylund och Thomas Lindroth diskuterar obalansen gällande priserna i livsmedelskedjan.
Jordbruk SLC

Producenterna vill
sätta press på handeln

Krisen inom lantbruket och handelns starka ställning på marknaden var samtalsämnen då SLC Åboland höll sitt höstmöte i Pargas nyligen.

– Handeln lever inte upp till marknadsekonomin. Matpriserna har inte ändrats samtidigt som jordbrukarnas produktionskostnader stiger kraftigt, säger Thomas Lindroth, ordförande för SLC Åboland.

Han säger att man nu måste sätta press på handeln i de förhandlingar som förs mellan producenterna, livsmedelsindustrin och handeln.

SLC:s och MTK:s förslag är att man inför en klausul i avtalen mellan parterna om att producentpriserna stiger vid kraftiga prishöjningar på markan som gör att produktionskostnaderna ökar.

Lindroth anser att prisklausulen ska genomsyrar hela livsmedelskedjan så att den också påverkar handelns vinster.

– Vi måste sätta mera press på handeln. Det kan ske via klausulen, säger han.

Det finns lösningar

SLC:s ordförande Mats Nylund instämmer.

– Producenterna måste få ut mera från marknaden, och det finns lösningar.

Han drar paralleller till logistikbranschen där det finns avtalsklausuler som säger att fraktpriserna höjs när bränslepriserna stiger.

Nylund efterlyser en bättre balans på marknaden.

– Det kan inte fortsätta på det här viset där jordbrukarnas inkomster sjunker för varje år medan handeln gör nya vinstrekord.

Nylund som presenterade en lantbrukspolitisk översikt på mötet är bekymrad över beslutsfattarnas inställning till jordbruket när det gäller EU:s målsättningar för de kommande åren.

Han ger en känga till regeringen. Enligt Nylund fokuserar våra politiker mest på miljö- och klimatåtgärder medan mindre vikt läggs vid jordbrukets inkomst och konkurrenskraft.

– Vår målsättning är att producera mat. Men synen på lantbruket är begränsad, det här är en utmaning som vi kämpar med, säger Nylund.

Förnyat förtroende

Vid höstmötet valdes ordförande och viceordförande för SLC Åbolands styrelse för nästa år samt ledamöter och ersättare för dem som var i tur att avgå. Thomas Lindroth fick förnyat förtroende som ordförande och Andreas Johansson omvaldes som viceordförande.

Till ny ledamot i styrelsen valdes Björn Skaag. Han ersätter Stefan Karlgren som undanbett sig återval. Ersättare eller suppleant är Markus Berglund.

Mats Vesterlund invaldes också som ny ledamot. Han ersätter Pontus Franzén som avgår och som utsetts till ordförande i MTK:s nypotatisutskott i Egentliga Finland.

Till verksamhetsgranskare valdes Peter Karlsson och Jan Drugge. Drugge invaldes i stället för David Lundström som avgår. Till ersättare valdes Mikael Holmberg och Stefan Lindgren.

Till medlemmar i Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige för 2022 valdes Bert-Ove Johansson (ersättare Markus Karlsson), Henrik Hagman (ersättare Anders Abrahamsson) och Kristoffer Lindqvist (ersättare Thomas Johansson).

Höstmötet godkände också verksamhetsplanen och budgeten för 2022.