SLC - 132 F2 Cec Acd9 644 A 954 D 875 Bfd3 Ecbcd
Ingen chans till kompromiss om EU:s nya långtidsbudget

Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget fram till 2027 slutade som väntat utan resultat efter förra veckans maratonmöte. Klyftan var för stor mellan de sparsamma medlemsländerna och de östliga EU-länderna, som kräver en ymnigare budget.

Parlamentet försvarar jordbrukets EU-anslag

Budgetnedskärningar inom traditionella EU-sektorer som jordbruk och sammanhållning kan inte accepteras av EU-parlamentet. Det fastslog parlamentets talman David Sassoli med anledning av rådets debatt om långtidsbudgeten.

Guider om tvärvillkor och krav på journalföring har publicerats

Livsmedelsverket har publicerat guiden ”Tvärvillkor 2020” på nätet. Också guiden ”Krav på journalföring av jordbruksproduktion 2020” har uppdaterats.

SLC - Valio1
Valios klimatkalkylator ska sänka mjölkgårdarnas koldioxidutsläpp

Pilotstudier och uppskattningar visar att gårdarna genom systemet och ändrat arbetssätt kan minska sina utsläpp med ca 30 procent redan inom 5 år.

SLC - Mjolkagg Mw
Mjölkproduktionen minskade och äggproduktionen ökade 2019

År 2019 producerades 2.305 miljoner liter mjölk vilket är en procent mindre än 2018. Det genomsnittliga producentpriset på mjölk låg på nästan samma nivå som året innan. Äggproduktionen fortsatte att öka och producentpriset steg en aning.

Informationen om matens ursprung ska bli bättre

I fortsättningen gäller kravet på att lämna konsumentinformation om ursprunget för primära livsmedelsingredienser alla EU-länder. Den EU-förordning som ska tillämpas från ingången av april 2020 förbättrar konsumenternas möjligheter att få information om matens ursprung också i Finland. Hittills har vi genom en nationell förordning kunnat förutsätta att information om ursprung ska lämnas bara för kött- och mejeriprodukter.

Bergqvist efterlyser förenklade regler kring heminkvartering

I ett spörsmålet efterlyser riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) förenklade regler kring att starta upp verksamhet med heminkvartering, dvs. övernattning i enklare form än hotellstandard och till ett lägre pris.

Stödnivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2019 har fastställts

Statsrådet har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter i Södra Finland, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. När det gäller maskinellt avkylda lager uppgår lagringsstödet till 5,20 euro per kubikmeter och i fråga om andra lager till 3,20 euro per kubikmeter.

Rekordmånga ansökningar om ersättning för skador som förorsakats av fridlysta arter

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade ut bidrag till ett belopp av sammanlagt ca 1,47 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur 2018. Merparten av ersättningarna, drygt 1,41 miljoner, beviljades för skador på jordbruket.

Övergången till blyfria kulor underlättas

Statsrådet har ändrat jaktförordningen genom att lägga till krav angående vikt och anslagsenergi för blyfria kulor, vilket underlättar en övergång till blyfria kulor i större skala. Ändringen träder i kraft den 1 mars 2020.

Ökat stöd till frivilliga sammanslagningar av jaktvårdsföreningar

Jord- och skogsbruksministeriet har anvisat Finlands viltcentral ett anslag på närmare 2,6 miljoner euro för statsunderstöd till jaktvårdsföreningar 2020. Anslaget är 10,5 procent större än året innan. Finlands viltcentral delar ut statsunderstödet till jaktvårdsföreningarna på basis av hur aktivt de bedriver sin verksamhet.

SLC - Vilt 1
Viltgården vill sälja jaktföreningarnas kött

Under en av jaktsäsongens sista dagar ordnade företaget Viltgården Premium Products Ab i Ingå en hjortjakt för inbjudna jägare och representanter för media. – Vi vill att konsumenterna ska upptäcka viltköttet som ett hållbart, etiskt och miljövänligt köttalternativ, men vi vill också påminna jaktföreningar och markägare om att vi finns till som en försäljningskanal för vilt, säger markägare och företagets grundare Tomas Landers på gården Marieberg i Ingå.