Yara öppnar gödselåret

SLC - Narpesskola 1 B Webben
Närpes går in för ny högstadieskola i trä

Tuffare brandföreskrifter. Högre kostnader. Färre aktörer som har kunnandet. De utmaningarna hindrade inte Närpes stad från att gå in för att bygga den nya högstadieskolan i trä. Vi är stolta över beslutet, säger Johanna Smith och Edd Grahn.

”Försiktigt positiv prisbild”

Arbetsmarknadskonflikter, utebliven vinter och coronapandemin har utmanat skogsindustrin. Prisnivån är för tillfället rätt bra för sommar- och menföresstämplingar.

SLC - V Sockerbetor W
Torkan plågar åkrarna

Juni har varit regnfattigt i största delen av landet. Endast i Kymmenedalen och Södra Karelen har man ställvis fått till och med alltför mycket vatten i form av åskskurar. Torkan har särskilt hämmat utveckling och tillväxt särskilt i de sist sådda spannmålsbestånden och i vallarna. Man har varit tvungen att bevattna grönsaks- och jordgubbsodlingar för att trygga skörden.

Migrationsverket behandlar ansökningarna som brådskande: 8700 ansökningar om säsongsarbete beviljade redan nu

Helmi-programmets mål klara för pågående regeringsperiod

NTM-centralerna och Forststyrelsens naturtjänster har målsättningarna klara för livsmiljöprogrammet Helmi till och med slutet av 2023.

Lactalis sänker mjölkpriser i Italien trots avtal

Lactalis sänker priserna på mjölken i Italien trots gällande avtal. Lantbrukarnas organisationer protesterar och hävdar att företaget använder corona-krisen som ursäkt. Samtidigt känner sig många producenter tvingade att acceptera de nya villkoren.

SLC - Planteringsprov 1 Webben
Yrkesprovet i plantering är ett steg mot ett yrke i skogen

Det är en stekhet försommardag på Kimitoön och två skogsbruksstuderande vid Axxell Brusaby genomför sitt yrkesprov i plantering i Söderlångvik gårds skogar.

Havresådden tio procent större än i fjol – nytt rekord för ärtarealen

​Jordbrukarna har levt upp till marknadens förväntningar och ökat såddarealerna för både havre och ärt jämfört med 2019. Havrearealen är 10 procent större jämfört med i fjol. Såddarealen för havre är cirka 347 000 hektar och närmar sig arealen för foderkorn som är cirka 380 000 hektar.

Litet intresse för gipsbehandling i Kimitoön

​Nästan 400 odlare på Skärgårdshavets avrinningsområde får i höst gratis gipsbehandling på totalt cirka 10 500 hektar. Det rapporterar projektet Kipsi, vars första ansökningsomgång nu avslutats.

Tysk slakteriskandal kan sanera branschen

Den tyska slakteriskandalen fortsätter att jäsa. Mer än 1.600 arbetare i Tönnies-koncernens enhet i Nordrhein-Westfalen har smittats av corona. På tisdagen stängdes hela regionen Gütersloh kring slakteriet.

Grisproducenterna är bekymrade över läget

Stängningen av Tönnies har redan förorsakat en växande oro hos de tyska grisproducenterna. Företaget är Tysklands största uppköpare av gris. Om problemen inte snabbt kan lösas, hotar svårigheter för producenterna att finna ersättande köpare.