ÖSP:s styrelse: Höjda virkespriser skulle öka utbudet av inhemskt virke

Statistik från virkesmarknaden visar att det har sålts cirka tjugo procent mindre virke under det första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Att så är fallet är bra, konstaterade ÖSP:s styrelse som hade möte i måndags.

– Motsvarar virkespriserna skogsägarnas förväntningar kommer det nog ut virke på marknaden, men det gör det inte i dag. Situationen återspeglas i att virkespriserna inte är på en tillräcklig hög nivå. Det är en besvikelse för skogsägarna att virkespriserna har stigit bara lite i förhållande till att cellulosapriserna är på rekordnivåer och att också priserna på sågade trävaror är högt, säger ÖSP:s styrelseordförande Tomas Långgård.

Styrelsen poängterar också att timmerpriserna i flera europeiska länder är på en helt annan nivå än i Finland och börjar närma sig 100 euro per kubikmeter.

– Men virkespriserna i Finland stampar på stället trots att skogsindustrin gör rekordresultat. Och det finns virke i våra skogar som kan täcka bortfallet från den nu avslutade importen från Ryssland. Men för att virket ska komma ut behövs rejäla prishöjningar, säger Långgård.